Nepoverenje ili neinformisanost? Slabo interesovanje potrošača za nove tarifne pakete

Podgorica -- Od uvođenja tarifnih paketa 1. juna, zaključno sa oktobrom, potpisano je oko 15 hiljada ugovora o snabdevanju električnom energijom, saopšteno je iz EPCG.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Depositphotos/carloscastilla
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Tek nešto više od 2,5 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori odlučilo se za neki od tri nova modela, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Iz EPCG su "Vijestima" kazali da je nove ugovore o snabdevanju potpisalo oko 15 hiljada od ukupno 330 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori, prenela je agencija Mina.

Kako piše list, nije jasno da li se radi o nezainteresovanosti građana da potpišu ugovore snabdevanju u novoj tarifi, nedovoljnoj informisanosti, ili o nepoverenju vezano za modele koji im se nude više od pet meseci.

Najviše domaćinstava, njih oko 12,5 hiljada, potpisalo je ugovor za osnovni model plaćanja koji je važio do sada. Tu je već oko 315 hiljada domaćinstava.

Za plavi paket se odlučilo njih 2,42 hiljade, za crveni oko 100 domaćinstava, dok se za potpisivanje ugovora za zeleni tarifni paket odlučilo svega par potrošača.

Dosadašnji model potrošnje zadržali su dominantno i novi kupci stanova u Crnoj Gori, o čemu svedoči najveći broj novih potpisanih ugovora o snabdevanju.

"EPCG je uvela tarifne modele kako bi domaćinstvima omogućila da shodno navikama u potrošnji odaberu model koji im najviše odgovara", rekli su iz EPCG.

Ukoliko se domaćinstva ne odluče za neki od novih paketa, ostaju na osnovnom paketu. Građani mogu da izaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni tarifni model snabdevanja električnom energijom.

Osnovni model predviđen je za kupce koji na osnovu sopstvene potrošnje procene da im ne odgovaraju uslovi nova tri tarifna modela.

Plavi model omogućava potrošnju 150 kilovat-sati (kWh) električne energije u višoj tarifi i još toliko u nižoj, po ceni dva odsto nižoj od prethodne. Svaki potrošeni kWh preko navedene količine obračunavaće se po novoj ceni.

Crveni model nudi istu, jedinstvenu cenu energije 24 sata, svakog dana u sedmici, bez podele na viši u nižu tarifu. Taj model može biti interesantan kupcima koji dominantno električnu energiju troše u periodu više tarife, odnosno tokom dana.

Zeleni model podrazumeva potrošnju energije isključivo iz obnovljivih, zelenih izvora energije, po ceni osnovnog modela uz dodatnih 0,2 centa po kWh.

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model.

strana 1 od 70 idi na stranu