Vlada RS prodaje Krajinapetrol hrvatskoj Ini

Banjaluka -- Vlada RS spremna je da proda državni udeo u Krajinapetrolu i dala je dozvolu da hrvatska Industrija nafte INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Da INA želi da kupi Krajinapetrol u vladi znaju već duže vreme i kriju to od drugih akcionara, čime ih dovode u neravnopravan položaj, piše portal Kapital (Capital).

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost Ini da započne sa "dubinskim snimanjem" društva Krajinapetrol kao i analizom svih dokumenata: poslovnih, pravnih, komercijalnih…

INA je taj postupak već započela, potvrđeno je portalu Capital.ba, a sve u cilju određivanja njenih daljih koraka u vezi da udelom od 9,7 odsto koji ima u Krajinapetrolu, uključujući i mogućnost kupovine akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara.

U Ini su najavili da će nakon skeniranja stanja donijeti odluku i konkretizovati eventualnu ponudu za sticanje akcija.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda poseduje 42,2 odsto akcija u Krajinapetrolu, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

U ovom mesecu već je zabeleženo značajno trgovanje akcijama Krajinapetrola. U ponedeljak je akcijama ovog preduzeća ostvaren promet od 176.714 konvertibilnih maraka. Tada su akcije prodate po ceni od 0,74 KM po akciji.

strana 1 od 70 idi na stranu