Gorenje prodalo fabriku u Staroj Pazovi: Novi vlasnik je veliki evropski igrač

Stara Pazova/Ljubljana -- Gorenje grupa je prodala fabriku za proizvodnju grejača za vodu Gorenje Tiki iz Stare Pazove švedskoj kompaniji Nibe Industrier.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPa, ANTONIO BAT
Ilustracija: EPa, ANTONIO BAT

Ovu informaciju objavio je slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo na Ljubljanskoj berzi.

"Zaključili smo ugovor o prodaji 100 odsto akcija kompanije Gorenje Tiki d.o.o., kompaniji Nibe Industrier AB, jednom od ključnih igrača na evropskom tržištu električnih grejača vode", piše u saopštenju Gorenja grupe.

U obaveštenju se ne navodi vrednosti transakcije.

Napominje se da ova prodaja predstavlja nastavak strategije dezinvestiranja sporednih delatnosti grupe, kako bi se fokusirala na svoju osnovnu delatnost proizvodnje i prodaje kućnih aparata.

Gorenje Tiki, osnovano 1951. godine od kada i posluje kao deo grupe Gorenje, ostvaruje godišnju prodaju od oko 35 miliona evra i ima jaku tržišnu poziciju u istočnoj Evropi. Svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja, a najviše u Ukrajinu, Nemačku, Austriju, Sloveniju i Rusiju.

Glavni izvršni direktor kompanije Nibe, Gerterik Lindkvist, poručio je u saopštenju da će Tiki ojačati njihovu tržišnu poziciju kao jednog od najvećih proizvođača grejača za vodu u Evropi, i da će putem ove akvizicije kompanija dobiti i pristup proizvodnim kapacitetima u Srbiji.

Ceo menadžerski tim u Staroj Pazovi ostaće na položaju, Gorenje će i dalje biti industrijski kupac njihovih proizvoda, dok će Nibe dobiti robnu marku "Tiki", dodaje se.

Kompanija Nibe, koja je listirana na berzi u Stokholmu, ostvarila je prošle godine oko 2,1 milijardu evra prihoda i dobit od oko 190 miliona evra nakon oporezivanja.

strana 1 od 70 idi na stranu