Oglasio se Šaranović: U Kraš uložio 45 miliona €, evo šta kaže o problemima

Zagreb -- Srpski biznismen Nebojša Šaranović izjavio je da kupuje akcije hrvatskog Kraša u svoje ime jer veruje da ta kompanija ima veliki potencijal.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa, Antonio Bat
Foto: Epa, Antonio Bat

"Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom delu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlene. Verujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može doneti dodatnu vrednost", rekao je Šaranović u intervjuu za Jutrarnji list.

Šaranović, koji je vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, među kojima su Jaffa i Banini, istakao je da su proizvodi tih kompanija dobro poznati u Hrvatskoj.

"Otkad smo im mi vlasnici, one (kompanije) su znatno uspešnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona evra. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih", rekao je on.

Komentarišući to što je kupovinu akcija Kraša počeo po cenama od 400 pa 500 kuna, što su mnogi okarakterisali kao preskupo a na kraju je došao do cene do čak 1.090 kuna, Šaranović je rekao da Kraš, u kojem sada poseduje 25,6 odsto akcija, plaća po ceni koju smatra fer vrednošću koju mali akcionari i zaposleni treba da dobiju.

"Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona evra. Jako verujemo u pravni sistem Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i sa manjinskim udelom. Te smo mogućnosti svesni od početka, što nije promenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primere sinhronizovanog delovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer verujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih deoničara i same kompanije", rekao je Šaranović.

Povodom nezvaničnih informacije da bi ako postane većinski vlasnik Kraša proizvodnju premestio u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, on je kazao da su to "zlonamerna tumačenja i potpuna neistina".

"U karijeri sam imao sam šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena. Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast fabrika, nova radna mesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje u to se mogu uveriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima", rekao je Šaranović.

strana 1 od 70 idi na stranu