Vlada pokrenula dubinsko snimanje kompanije: Koliko vredi INA?

Zagreb -- Hrvatska naftna kompanija INA primila je zahtev hrvatske vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije.

Izvor: HRT
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Sprovodiće ga investicioni savetnici koje je vlada angažovala početkom avgusta ove godine, saopšteno je iz te naftne kompanije.

U saopštenju se navodi da je Uprava Ine odobrila proces dubinskog snimanja.

U skladu s važećom regulativom i dobrom poslovnom praksom, Ina će nastaviti da objavljuje sve propisane informacije u tom procesu, dodaje se u saopštenju, koje prenosi HRT.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je kako je vlada odlučila da vrati u svoje vlasništvo Inu otkupom celokupnog udela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih nacije za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom januara 2017. vlada je osnovala Savet za pregovore s MOL-om vezanim uz mogući otkup deonica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim telom predsedava premijer Plenković, a Savet daje smernice, preduzima mere i aktivnosti te predlaže vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, sprovođenje i finansiranje postupka mogućeg otkupa deonica Ine koje drži MOL.

U aprilu prošle godine vlada je odabrala konzorcijum, u kom su bili Morgan Stenli, Inteza Sanpaolo groupa i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicinog savetnika vlade u transakciji moguće kupovine deonica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih deonica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavila sporenja oko "shvatanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, naročito po pitanju tehničkih aspekata samog angažovanja savetnika", vlada je 1. avgusta ove godine odabrala investicionu banku Lazard kao novog konsultanta.

Ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić tada je na sednici vlade kazao da odabir novog savetnika otvara mogućnost da u prvom kvartalu 2020. hrvatska strana ima završenu prvu fazu i da prema mađarskom Molu izađe s konkretnim ponudama.

Ministar finansija Zdravko Marić, pak, tada je rekao da je ukupna finansijska težina tog angažmana do devet miliona evra te da će se po potpisu ugovora, u roku kraćem od šest meseci, krenuti u dubinsko snimanje Ine.

Proces dubinskog snimanja trebalo bi da pruži odgovor na to kolika je vrednost kompanije.

strana 1 od 70 idi na stranu