Bosanac tužio nemačkog auto-giganta: Zahteva 750 miliona dolara odštete

Sarajevo -- Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor tužio je početkom nedelje nemačkog automobilskog giganta "Folksvagen" i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: depositphotos, suwannar1981.gmail.com
Foto: depositphotos, suwannar1981.gmail.com

Hastor je vlasnik kompanije za proizvodnju auto-delova Prevent, a Folksvagen je tužio zbog toga što smatra da ova nemačka kompanija narušava slobodu tržišnog takmičenja, piše agencija Rojters.

U tužbi se navodi da Folksvagen ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga. Na primer, manjim dobavljačima se zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, prenosi Blic.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih delova za VW u saveznoj državi Mičigen koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji. Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima VW sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

"Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje, služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju", odgovorili su iz Folksvagena za Rojters.

Prevent grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača VW širom sveta, što im omogućava da moćnom VW postavljaju i neke vlastite zahteve. Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nemci su već dobro upoznati s prkosnim Nijazom Hastorom, s kojim sarađuju poslednjih 20 godina.

U poslednjem okršaju Preventa i Folksvagena, iz 2016. godine, nemačke firme ćerke Preventa, CarTrim i ES Automobilgus, proizvođači kožnih presvlaka i kutija menjača, obustavile su isporuku, što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedelju dana.

Obustava je usledila nakon što VW nije hteo da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete. Nakon toga, Prevent i Folksvagen su postigli novi dogovor za produženje isporuke delova za još šest godina.

Prevent grupa je osnovana 1999. godine u Sarajevu i ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu delatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće i nameštaja. Rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

strana 1 od 70 idi na stranu