Fič snizio izglede Hrvatske: Očekuje pad BDP-a od pet procenata

Zagreb -- Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič snizila je izglede Hrvatske sa pozitivnih na stabilne, uz zadržavanje kreditnog rejtinga na BBB-.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/koya979
Foto: Depositphotos/koya979

U obrazloženju agencije se navodi da Fič očekuje pad hrvatske privrede od 5,0 odsto u ovoj godini, uz snažan pad turističkog sektora za 50 procenata zbog velikih restrikcija putovanja u Evropi (usled pandemije virusa covid-19), prenosi portal Seebiz.

Oporavak privredne aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena kretanja će, kako se navodi u analizi Rajfajzen banke Austrija, dovesti do pogoršanja salda na tekućem računu platnog bilansa i kretanja neto inostranog duga uz produbljivanje budžetskog deficita na 5,0 posto BDP-a.

“Oporavak ekonomije u 2021, uz stopu rasta od blizu 3,0 procenta, biće podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje. Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti”, ukazuju iz RBA.

Fič očekuje da će stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj skočiti na 9,0 odsto ove godine, i da će nastaviti rast na 9,5 procenata u 2021, da bi naredne godine počela postepeno da se smanjuje.

Vezano za ulazak Hrvatske u Evropski kursni mehanizam (ERM II), u Fiču predviđaju odlaganje ulaska od barem godinu dana.

strana 1 od 39 idi na stranu