Bivši bugarski ministar pozvao na odustajanje od kupovine F-16

Sofija -- Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske Rumen Petkov pozvao je na odustajanje od sporazuma o kupovini F-16 i da se taj novac uloži u zdravstvo.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Jagadeesh NV
Foto: Epa, Jagadeesh NV

Prema njegovim rečima, postoji niz mera pomoću kojih je moguće brzo vratiti milijarde leva u ekonomiju zemlje. On je, takođe, i predsednik partije Alternativa bugarskog preporoda.

"Na primer, objaviti da raskidamo ugovor o F-16. Dve i po milijarde (leva) odmah će se vratiti u našu ekonomiju, pre svega u zdravstvo. Moramo da se zapitamo šta nam je nužno: respiratori, testovi ili neki avioni koji će doći nakon što prođe koronavirus", rekao je Petkov na Televiziji Evropa.

U subotu je partija već tražila da se odustane od realizacije ugovora. Partija je istakla da zaključeni ugovor predviđa mogućnost da kupac ima pravo da otkaže realizaciju ugovora u celosti ili da ukloni neke od njegovih klauzula.

"Narodna skupština ima pravo da odmah raskine ugovor, a država da vrati već plaćenih 2,5 milijardi leva", saopštila je ranije stranka.

Predsednica opozicione Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova ranije je takođe pozvala na odustajanje od projekata modernizacije vojske, konkretno od kupovine novih patrolnih brodova i oklopnih vozila, na koju će biti potrošeno oko 2,5 milijardi leva.

"Predlažemo da se ovi projekti zamrznu, a novac usmeri na podršku ljudima koji imaju kredite i onima koji nemaju primanja", rekla je Ninova.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov kritikovao je njen predlog i skrenuo pažnju na činjenicu da vojska oseća potrebu za oružjem da bi zaštitila stanovništvo od raznih katastrofa, prenosi Sputnjik.

"Gospođo Ninova, vaš populizam je duboko razočaranje za celu vojsku Bugarske. Pozivam vas da budete svesni kako žive hiljade bugarskih vojnika koji, rizikujući zdravlje i život, pomažu žrtvama prirodnih katastrofa. Znate li koliko su stara borbena vozila koja vuku kamione i automobile iz snežnih nanosa. Zainteresujte se, bićete jako iznenađeni. Ova vozila su mnogo starija od briljantnih mercedesa milionera iz vaše leve stranke", rekao je ministar.

Bugarska je letos isplatila puni iznos za kupovinu osam aviona F-16 – skoro 1,26 milijardi dolara. Predsednik Rumen Radev blokirao je kupovinu oružja, ali je parlament većinom glasova oborio njegov veto.

strana 1 od 39 idi na stranu