Od danas će pri javnim nabavkama u BiH prednost imati domaće firme

Sarajevo -- Od danas, pa do 1. juna 2021. godine, primenjuje se Odluka o obaveznoj primeni preferencijalnog tretmana domaćeg u procentu od 30 odsto.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, tatsianama
Foto: Depositphotos, tatsianama

Ova Odluka će se primenjivati radi suzbijanja posledica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Odluku je inicirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a donelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 29. maja ove godine.

Na ovaj način pomaže se domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki i, kako je to premijer Novalić naglasio, podstiče domaća privreda i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mesta, te osigurava spašavanje i održavanje privrede u Bosni i Hercegovini.

Njome se, takođe, ublažavaju neželjene posledice za domaću privredu i motivišu domaći ponuđači da svoje robe, usluge i radove nude na tržištu ohrabreni činjenicom da u ovim vremenima imaju povlašćen status, piše portal Klix.

Prema odluci, prilikom obračuna cena ponuda, ugovorno telo je obavezno umanjiti cene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki u narednih godinu dana.

Ovu značajnu meru za domaću privredu prethodno su usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer Federacije BiH i predsednik Vlade Republike Srpske.

Odluka je donesena iako je Agencija za javne nabavke BiH ranije imala stav da "nema osnova za postupanje po podnesenoj inicijativi", saopšteno je iz Kabineta premijera Federacije BiH.

strana 1 od 39 idi na stranu