Kriza oborila cene, tražnja skromna: Najskuplji apartman košta kao najjeftiniji lane

Zagreb -- Cene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u odnosu na prošlu godinu, ali je tražnja još skromna.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphoto, anshar
Foto: Depositphoto, anshar

Koliko je prošle godine u predsezoni koštao najam najjeftinijeg apartmana na Jadranu - 40 evra, toliko ove godine košta najam najskupljeg.

Cene apartmana 2019. godine u predsezoni i nakon sezone bile su od 40 do 100 evra, dok su u sezoni bile od 60 do 200 evra.

Ove godine su od 25 do 40 evra cene apartmana u predsezoni, dok su u sezoni između 45 i 70 evra.

Hrvatski portal Indeks navodi da je celu kuću sa bazenom moguće iznajmiti za 114 evra po danu.

Iako su cene znatno niže nego prošle godine, predsednica Zajednice obiteljskog turizma Martina Nimac Kalcina kaže za Indeks da iznajmljivanje privatnog smeštaja za sada ide vrlo loše.

"Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, na one koji su već pre rezervirali pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam celih kuća za odmor", kaže Martina Nimac Kalcina.

Smatra da će svi ostali veoma loše proći i da je pitanje koliko će uopšte imati gostiju.

"Zavisi kakva će biti situacija kad se potpuno otvore granice. Svi se nadaju da će sezona krenuti, no realnost je da je zasad situacija jako loša. Što se pak tiče domaćih gostiju, njima će se definitivno morati dati popusti te sniziti cijene najma", objašnjava je Martina Nimac Kalcina.

Indeks je razgovarao i sa Danielom Radetom, predsednikom Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar. I on navodi da je situacija i dalje neizvesna te da će ove godine cena biti ključni faktor što se tiče turizma.

"Sigurno je će i druge države ići u snižavanje cena tako da će domaći iznajmljivači i svi koji se bave turizmom morati spustiti cene. Iskreno, postavlja se i pitanje koliko postoji interes za putovanje u ovoj situaciji. Sad je na čelnim ljudima u turizmu da osmisle neku strategiju privlačenja turista, no vidimo da su im važniji izbori i stranačke pozicije, nego turizam tako da se ovo može smatrati veleizdajom. Do danas nismo imali nikakve informacije kako bi turizam mogao izgledati. No i ovo što su danas objavili za zemlje za koje je dopušten ulazak, to su više tehničke stvari", rekao je Radeta.

strana 1 od 39 idi na stranu