Od marta nema kruzera na Jadranu

Zagreb -- Na hrvatskom primorju zbog pandemije korona virusa od marta nije bilo stranih kruzera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  Depositphotos, TallyPic
Foto: Depositphotos, TallyPic

Svih 15 koji su plovili Jadranom u prvih pet meseci ove godine su iz perioda od januara do marta, što je za 91,2 odsto manje nego u istom periodu 2019, prenosi zagrebački portal Index, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

Kruzeri ili brodovi na kružnim putovanjima delimično su nastavili da rade nakon popuštanja epidemioloških mera u Hrvatskoj, ali je reč većinom o domaćim, manjim brodovima i kraćim krstarenjima u organizaciji pojedinih domaćih agencija i firmi, uz pojedine takve brodove stranih touroperatora koji su krajem juna i početkom jula počeli da plove.

Velikih kruzera s više hiljada putnika nema ni u prvim danima jula, a s obzirom na porast pozitivnih slučajeva korona virusa u svetu teško se može i očekivati da će ih biti ove godine, pogotovo u većem broju, navodi Index.

Podseća da su kruzeri u prvim danima pandemije bili žarišsta zaraze zbog čega mnogi i po više od mesec dana nisu mogli da uplove ni u jednu luku.

Stručnjaci prognoziraju i da će se ta rastuća industrija u svetu u posljednjih desetak godina, iako često napadana zbog zagađenja mora i okeana, sada najsporije i najteže oporaviti od uticaja pandemije.

strana 1 od 45 idi na stranu