Crnogorci se spremaju za rasprodaju: Pregovaraju s Evropom, da li će opet dobiti hladan tuš?

Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, natanaelginting
Ilustracija: Depositphotos, natanaelginting

Ona se priprema za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Rojters.

Crnogorski dug prema Kini u središtu je žestoke rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi da zakomplikovati širenje Evropske unije na Balkan, rekli su britanskoj agenciji zvaničnici EU koji su želeli da ostanu anonimni.

Hoće li Crna Gora preživeti "kinesku dužničku diplomatiju"?

Crna Gora je kandidat za članstvo u EU, a taj proces zahteva ispunjavanje fiskalnih standarda, dodaje Rojters.

Kako se podseća, Crna Gora je pozajmila 944 miliona dolara od Kine 2014. godine kako bi finansirala izgradnju deonice od 41 kilometra autoputa koja još nije završena.

Povoljni krediti EU pružili bi Crnoj Gori veći finansijski prostor za investiranje u projekte koji će podstaći ekonomiju, teško pogođenu pandemijom kovida 19, rekao je jedan zvaničnik uključen u razgovore.

Brisel se obratio Nemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) - obe su državne razvojne banke - kao i italijanskom državnom kreditoru CDP da predvode finansijsku pomoć, rekao je zvaničnik EU Rojtersu.

Kina bi Crnogorcima mogla da zauzme luku Bar, deo teritorije, možda čak i železnicu

"Plan je da te tri institucije dobijemo ponude, a zatim ih spojimo. Nadamo se da bi ponuda mogla da bude spremna u narednim nedeljama, prije leta", rekao je taj zvaničnik.

Ni nemačka banka, ni francuska razvojna agencija nisu želele da komentarišu saznanja Rojtersa, a jedan izvor navodi da je EU zatražila od italijanskog CDP da predloži rešenje za Crnu Goru ali da konkretni koraci još nisu preduzeti.

Evropska komisija i Crna Gora najpre su razgovarale o refinansiranju kineskog duga ali su odustale od te ideje jer bi ona zahtevala odobrenje Pekinga, a mislile su da Kina ne bi popustila, rekao je zvaničnik EU.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je autoput važan za društveno-ekonomski razvoj Crne Gore i da Peking polaže veliki znacaj na razvoj odnosa sa Crnom Gorom.

Dužni Kinezima: Crna Gora moli EU za pomoć, dobili hladan tuš

Kineska državna Benk of Čajna koja je dana zajam na 20 godina, nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar.

Evropska komisija saopštila je da će nastaviti da radi sa Crnom Gorom na podršci njenih infrastrukturnih projekata i da su otvorena za podršku preostalim deonicama projekta autoputa.

"Komisija će nastaviti da podržava Crnu Goru na njenom putu ka članstvu i u ovom kontekstu sarađuje sa zemljom u pronalaženju finansijskih rešenja za njene investicione projekte, a takođe osigurava održivost njenog javnog duga”, rekla je portparolka EK Ana Pisonero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu