Vesti -

Čovek naseo na oglas na Fejsu, ostao bez 28.000 evra: Evo kako su ga prevarili

Putem oglasa na društvenoj mreži 57-godišnjak iz Bjelovara, koji je želeo da zaradi na kriptovalutama, prevaren je za više od 28.000 evra, objavila je policija.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi
Ilustracija: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi

Prevareni je prijavio da je u maju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama.

Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva s inostranih telefonskih brojeva u kojima mu je traženo da uplati novac za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti, prenosi Indeks.

Muškarac je u više navrata uplatio zatražene iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio, čime je oštećen za više od 28.000 evra.

Prevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Stupila je u kontakt s oglašivačem, kojem je ustupila svoje lične podatke i podatke o bankovnom računu.

Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novca za javnobeležničke troškove i porez. No nakon uplate svih troškova od preko dve hiljade evra kredit nije dobila.

Iz policije upozoravaju kako je potreban dodatni oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer je velik deo takvih oglasa lažan i cilj im je prevara. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uslove za realizaciju i otplatu kredita.

Pre ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrasni finansijski savet. Ako ste jednom uložili u prevaru, prevaranti će vas verovatno ponovo ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima. Zato se čuvajte budućih prevara, upozoravaju iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.