Vesti -

Hrvatska firma za trgovinu kriptovalutama prevarila investitore za desetine miliona evra

Riječka kompanija za trgovinu kriptovalutama BitLucky, navodno je oštetila oko 1.000 investitora za desetine miliona evra u kriptovalutama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi
Ilustracija: Shutterstock/Vitalii Vodolazskyi

Njen direktor Luka Burazer, koji je rukovodio kompanijom do sredine maja, nedostupan je javnosti, prenosi portal Indeks.

Burazer je u maju putem mejla obavestio klijente da je nizom loših odluka doveo kompaniju u stanje krize, a iako je rekao da će biti dostupan na svom mobilnom telefonu, od tada mu se, kako navodi hrvatski portal, gubi svaki trag.

Burazer je 2017. godine osnovao kompaniju koja je bila zadužena za razmenu kriptovaluta na centralizovanim berzama. Klijentima je obećao poslovnu praksu u kojoj se ulaže 20 odsto iznosa koji se može izgubiti, dok je ostatak u "hladnom novčaniku" i osiguran od gubitka. Nakon saopštenja o lošem stanju kompanije, Burazer je isključio telefon, nije odgovarao na mejlove klijenata i izbrisao je sve profile na društvenim mrežama.

Račun kompanije je očišćen i trenutno je blokiran. Pojavile su se i priče da je cela priča zapravo tzv Ponzi šema i da Burazer uopšte nije ulagao novac u trgovanje kriptovalutama, već je isplatio profit ranijim klijentima kroz ulaganje jednog klijenta.

Niko ne zna gde je Burazer i njegova verenica Vedrana Gološin, koja je bila sekretarica, kao ni suosnivač firme Eugen Travalja, sa kojim se kriju njegova supruga i malo dete. Pričalo se da su napustili Hrvatsku, ali je Burazer za Jutarnji list rekao da nisu u bekstvu, već da su se sakrili da bi ostali živi.

Veliki broj ulagača podneo je krivičnu prijavu, a njihovi advokati poslali su više desetaka podnesaka. Iz Policijske uprave primorsko-goranske rekli su da raspolažu određenim saznanjima i potvrdili da su im se građani obratili za pomoć i da je u toku kriminalističko istraživanje. Predali su prijavu i državnom tužilaštvu, gde su rekli kako nisu u mogućnosti da daju informacije o slučaju za vreme sprovođenja uviđaja i drugih radnji.

Indeks je pokušao da stupi u kontakt s direktorom firme, ali bez uspeha. Telefoni su nedostupni, a na mejl zasad nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.