Vesti -

Prodata prva digitalna svinja: "Kupci će moći da ih gledaju kako napreduju"

Kupljena je prva digitalna svinja (pigNFT), čime je počela s radom platforma GoAgro.

Izvor: Jutarnji list/Karla Zupičić
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Shaiith79
Ilustracija: Depositphotos/Shaiith79

Sada svako može da "uzgaja" svoju svinju, a da za to ne mora da zasuče rukave na farmi.

Kupovina je trenutno moguća pomoću kriptovaluta, a za desetak dana biće dostupne opcije plaćanje platnim nalogom i karticama, piše Jutarnji list.

Inovativnu digitalnu platformu predstavili su direktor farme svinja Agroporc Krešimir Kuterovac i Kristijan Glibo, direktor IT kompanije Beyondi, koja je s kompanijom Blok Be povezala poljoprivredu s NFT-om. Nadaju se da će pomoću nje uspeti da povežu poljoprivrednike, kojima su potrebne investicije, s kupcima koji su u potrazi za kvalitetnom hranom.

Onima koji odluče da ulože u digitalnu svinju stalno će biti dostupne informacije o njenom razvoju, a pomoću kamera moći će da nadgledaju kako se farmeri brinu o njihovoj "stvarnoj" svinji. A brinuće se, kaže Kuterovac, jako dobro.

"Ovo će biti moderne farme koje će svojim dizajnom sprečiti širenje bolesti koje su uobičajene među svinjama, a u neadekvatnim uslovima stvaraju velike probleme. U prehrani svinja se neće koristiti GMO komponente", istakao je u svojoj prezentaciji. Dodao je kako će nove farme biti održive, organizovane po principu nultog otpada (zero-waste) i s 90 posto manjim karbonskim otiskom od onog koji je uobičajen za svinjarske farme.

Prva faza do kraja godine

U planu je da se u pet faza izda ukupno 240.000 pig NFT-a koji se pretvaraju u stvarnu svinju nakon 900 dana. Prva faza traje do kraja godine, a investicije koje se do tada prikupe iskoristiće za pokretanje proizvodnje na farmama firme Agroporc, konkretno na farmi Stanci Petrinja, dok se kasnije investicije ulažu u razvoj farmi Breštanovci u opštini Crnac.

Direktor IT firme Beyondi Kristijan Glibo pojasnio je da će u prva dva meseca u projekat biti uključeni početni poljoprivrednici i investitori, a za sledeća dva najavljene su pripreme za integraciju opcije Marketplace.

Reč je o svojevrsnoj berzi na kojoj će investitori moći da trguju svojim NFT-om, ali tome prethodi saradnja s regulatorima koji su i dalje dosta neupućeni u područje NFT-a i blokčejn tehnologije.

Osim toga, GoAgro omogućuje kupcu da zna ceo put hrane koja će završiti na stolu, a upravo je sigurnost hrane sve važnije pitanje. Posebno generaciji Z, koja brine o održivosti i zdravoj hrani, iako uglavnom nisu spremni da zasuču rukave i sami se pobrinu da tu hranu odgaje. Ovakve platforme omogućuju im da imaju svoj vrt ili farmu u koju investiraju, a fizički posao za njih rade drugi.

"Naša ideja je poljoprivredna revolucija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi. Ovde se nalazi jedan od retkih komada kvalitetne zemlje u Evropi pa verujem da bi to u budućnosti moglo privući i strane investiture”, rekao je Glibo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.