Vesti -

Stižu u Hrvatsku već ove godine

Hrvatska je dogovorila saradnju sa proizvođačem borbenih oklopnih vozila Bredli (Bradley), a prva takva vozila u Hrvatsku stižu do kraja godine.

Izvor: večernji list, tportal
Podeli
EPA-EFE/AHMED MARDNLI
EPA-EFE/AHMED MARDNLI

Kako piše Večernji list, slavonskobrodska grupacija saopštila je da je njena kompanija Đuro Đaković Specijalna vozila potpisala ugovor o saradnji u nabavci borbenih vozila Bredli za Hrvatsku vredan 3,82 miliona dolara (3,6 miliona evra) s američkom podružnicom međunarodne odbrambene, vazduhoplovne i bezbednosne kompanije BAE Systems.

Ugovor je potpisan kako bi se sprovela početna faza projekta isporuke Bredlija Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla koji je proletos najavio i ministar odbrane Mario Banožić.

Iz ministarstva su Večernjem listu na pitanje odgovorili kako se projekat opremanja Hrvatske vojske vozilima Bredli odvija planiranom dinamikom, a njegov završetak planiran je 2026. godine.

"Potpisivanjem ugovora kompanije BAE Systems s kompanijom Đuro Đaković Specijalna vozila stekli su se preduslovi za isporuku vozila Bredli u Hrvatsku. Dolazak prvih vozila iz SAD-a u Hrvatsku očekuje se do kraja ove godine, nakon čega počinje njihova revitalizacija u kompaniji Đuro Đaković Specijalna vozila", saopštili su iz Službe za odnose s javnošću MORH-a, prenosi tportal.

U januaru 2022. premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska pristala da plati 145,3 miliona dolara za kupovinu 89 borbenih vozila Bredli od SAD-a, s ciljem poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obaveza koje je preuzela kao članica NATO-a.

Prema ugovoru, Hrvatska će nabaviti 62 borbena vozila Bredli, 22 vozila za rezervne delove i pet vozila za obuku, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.