Važan korak: Potpisana Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa

Beograd -- Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i Grada Beograda potpisana je danas u Palati Srbija, saopšteno je.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Pinkbadger
Foto: Depositphotos/Pinkbadger

Izjavu, kojom se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju tog izuzetno važnog projekta, potpisali su ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Kako se navodi u saopštenju, beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade.

Potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta.

Podsetimo, Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa vladom Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Tim sporazumima, predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

Prethodno je održan sastanak sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom", a sastanku su pored ministra Malog prisustvovali ministarka Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

strana 1 od 188 idi na stranu