EBRD finansira "Zeleni grad": Rekonstrukcija SPENS-a koštaće 4,5 milijardi dinara

Novi Sad -- Novi Sad i EBRD zajedno će raditi projekat potpune rekonstrukcije SPENS-a, a vrednost radova procenjena je na 4,5 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/sheriffkule
Foto: Depositphotos/sheriffkule

Novi Sad je pristupio izradi akcionog plana "Zeleni grad", a sporazum o finansiranju danas su potpisali gradonačelnik Miloš Vučević i direktorka za Zapadni Balkan EBRD-a Zuzana Hargitai.

Vučević je rekao da je potpisivanjem Pisma o namerama, kojim je iskazana zainteresovanost za obezbeđivanje finansiranja Grada za ovaj projekat, potvrđen stav da se ide u potpunu rekonstukciju ovog objekta što je želja građana.

"Imao sam drugu ideju šta sa SPENS-om, ali su građani želeli drugo, tako da sada idemo u potpunu rekonstrukciju nakon 40 godina od gradnje. Početkom oktobra ćemo imati sliku šta ćemo raditi sa SPENS-om i očekujem da na proleće naredne godine krenu prvi radovi", rekao je Vučević.

On je naveo da se procenjeni radovi od 4,5 milijardi dinare odnose na rekonstrukciju krova, zamenu krova i druge radove, koji bi trebalo da budu urađeni u nekoliko faza na SPENS-u.

Vučević kaže da će, kada budu imali studiju koju sada rade sa EBRD-om, znati šta sledi i da li će Grad sam finansirati, uzeti kredit od Evropske banke ili će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva.

Tek će naknadno biti odlučeno kako će biti finansirani ovi radovi i EBRD je za sada obezbedio 75.000 evra za izradu studije budućnosti SPENS-a.

Inače, već je postignut drugi dogovor da EBRD sklopi ugovor sa GSP-om o kreditu od sedam miliona evra za kupovinu 30 novih autobusa sa pogonom na CNG gas.

strana 1 od 188 idi na stranu