Fabrika izgrađena u rekordnom roku: Građanima sa česme potekla ispravna voda

Užice -- Puštanjem u rad Fabrike vode na Cerovića brdu, Užičani su konačno dobili kvalitetnu vodu za piće.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Obnovom ove fabrike rešen je dugogodišnji problem koji je izazvala pojava cijanobakterija na jezeru Vrutci krajem 2013. godine, a kako bi se ponovo mogla koristiti ta akumulacija, bila je neophodna dogradnja fabrike i ugradnja nove opreme.

Rekonstrukcija je urađena u rekordnom roku od pet godina, a do tada su se Užičani snabdevali vodom za piće sa Sušičkih vrela iz Čajetine.

"Sve je urađeno na veoma brz i efikasan način. Projektanti tvrde, da u svetu tehnike nije zabeleženo, da se ovakav problem tako brzo reši. Kapacitet fabrike je 500 litara u sekundi, što je dovoljno za narednih 30 do 40 godina za ceo grad, obzirom na demografiju sada je najveća potrošnja 300 litara. Kada se uzme u obzir da je država plaćala i projektovanje i obezbedila privremeno snabdevanje vode, ukupno je uložila sedam miliona evra u sistem vodosnabdevanje Užica", rekao je direktor JKP "Vodovod" Duško Ljujić.

Fabrika za preradu vode puštena je u rad 18. februara ove godine a po analizama ZZJZ, voda koja je prerađena do sada je odličnog kvaliteta.

Prema rečima Ljujića, njima ostaju problemi loših cevovoda, distributivnog sistema, neuređene kanalizacije i to rešavaju po prioritetima.

strana 1 od 193 idi na stranu