"Budžet nije predizborni već razvojni"

Beograd -- Predlog budžeta za 2020.godinu doprineće daljem podizanju standarda građana i privrednom rastu, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Skupštini Srbije i poručila da budžet za iduću godinu nije predizborni, kako su to neki ranije radili, već razvojni.

Predlog budžeta za 2020. godinu je prvi put jedina tačka dnevnog reda, u skupštinu je stigao na vreme, a predviđa, između ostalog, povećanje penzija od 5,4 odsto od 1. januara 2020.godine.

Kao glavne karakteristike budžeta, Brnabić je navela održiv deficit opšte države od 0,5 odsto BDP ili oko 30 milijardi dinara, ravnomernu raspodelu fiskalnog prostora na poevćanje standarda, podsticaj rasta kroz povećanje javnih investicija i poresko rasterećenje zarada.

Brnabić je dodala da je projektovan rast BDP-a od četiri odsto i prosečna inflacija od dva odsto.

Kako je objasnila, predlog budžeta predviđa bolja primanja građana, unapređene zdravstvene zaštite, bolje uslove za školovanje dece i dalju modernizaciju obrazovnog sistema, ulaganja u kulturu, u sportsku infrastrukturu, podršku pronaltalitetnoj politici… Prema njenim rečima, predlog budžeta za 2020. predviđa do sada rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, oko 260 milijardi dinara, što će, kako kaže, svakako podstaći i dalji rast BDP.

Budžetom se, kako kaže, predlaže dalje povećanje ulaganja u infrastrukturu i, nakon godine u kojoj je završen kompletan Koridor 10, kao i važne deonice na Koridoru 11.

Ona je dodala da sledi godina u kojoj će biti otvoren novi investicioni ciklus - izgradnja Moravskog koridora, izgradnja Fruškogorskog koridora, dalja izgradnja autoputa ka BiH i Republici Srpskoj, početak izgradnje tzv. autoputa mira ka luci Drač i drugo.

"Ova ulaganja u infrastrukturu, u bolje puteve i železnice, u povezivanje gradova i opština u Srbiji, ali i Srbije sa regionom, znače mnogo bolji kvalitet života svih naših građana - nove investicije, lakši plasman robe na strana tržišta, manje interne migracije, bolje prilike i jednake uslove za život za sve građane, ma gde u Srbiji oni živeli”, istakla je premijerka.

Ukazala je da Vlada Srbije nastavlja da se ponaša odgovorno, čak i pomalo konzervativno, da ni u jednom trenutku ne bi ugrozila fiskalnu stabilnost.

"Budžet je napravljen tako da ne ugrožavajući stabilnost javnih finansija i tempo smanjenja javnog duga, podignemo životni standard stanovništva, stimulišemo privatnu potrošnju i ubrzamo privredni rast”, poručila je Brnabić.

Brnabić je rekla da je budžet 1.314 milijardi dinara, a da je planirani rashod 22,9 odsto BDP, od čega je 318,5 milijardi za plate zaposlenih i 581,2 milijarde za isplatu penzija, dok se 125 milijardi daje za socijalnu zaštitu.

“Za zaštitu porodice i dece je izdvojeno 65 milijradi dinara ili tri odsto više nego 2019. Dodatno je, takođe, izdvojeno 650 miliona dinara u budžetu kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku za program podrške sprovođenju mera populacione politike na teritoriji Srbije”, rekla je Brnabić.

Kao važan zadatak u sledećoj godini izdvojila je uvođenje sistema socijalnih karata i implementacija projekta „e-socijala“ koji će omogućiti mnogo efikasniji sistem socijalne zaštite, mnogo bolju kontrolu i mnogo bolje targetiranje.

Premijerka je kazala da se u 2020. nastavlja modrnizacija obrazovanog sistema, navodeći da je za projekat „Povezane škole“ i digitalne udžbenike planirano izdvajanje oko četiri milijarde dinara.

“Ovo će nam omogućiti da na brzi internet povežemo još 500 škola i uvedemo još 10.000 digitalnih učionica tako da ćemo u septembru 2020. imati ukupno 1.000 škola sa brzim internetom u svakoj učionici i ukupno 20.000 učionica sa digitalnim udžbenicima po čitavoj Srbij”, rekla je Brnabić.

Kazala je da se nastavlja sa ulaganjem u inovacionu infrastrukturu od oko 100 miliona evra.

“Predvideli smo dodatna poreska rasterećenja za ulaganje u inovacione kompanije, istraživanje i razvoj i zapošljavanje mladih, a posebno mladih koje vraćamo iz dijaspore”, rekla je Brnabić i dodala da joj je drago da je Fiskalni savet Srbije pohvalio strateška ulaganja i u obrazovanje.

Dodala je da je predloženo povećanje ulaganja u Fond za inovacionu delatnost na 1,26 milijardi.

strana 1 od 186 idi na stranu