Emitovana 12-godišnja dinarska obveznica: "Tražnja 10 puta veća od ponude, prinos 3,4 odsto"

Beograd -- Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC
Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

Mali je izjavio da su dvanaestogodišnje dinarske obveznice Republike Srbije prodate u ukupnom iznosu od 19,3 milijarde dinara po istorijski niskoj stopi prinosa od samo 3,4 odsto.

"Koliko smo napredovali najbolje se vidi u tome da smo 2017, pre samo tri godine, imali emisiju dinarskih obveznica na period od godinu dana i da je tada stopa prinosa iznosila 3,48 odsto. Danas smo dobili još nižu stopu prinosa - 3,4 odsto, a na period od čak 12 godina", ističe Mali.

Naveo je da je to neverovatan rezultat za Srbiju, da smo imali čak 10 puta veću tražnju, što je najveća tražnja ikada za srpskim obveznicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"To pokazuje koliko se Srbija promenila", ocenjuje Mali i pojašnjava da "bid to cover racio", koji pokazuje odnos tražnje i realizaciju po aukciji, iznosi 3,82 odsto što je ujedno i najveća tražnja po aukciji od početka emitovanja državnih obveznica.

Prema njegovim rečima, za naše obveznice najviše su se interesovali strani profesionalni investitori, što je dodatni dokaz poverenja ulagača u našu domaću valutu.

Mali je rekao i da je saglasan da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na berzu.

"Treba da vidimo koje će to javno preduzeće biti, ali u ovom trenutku možemo o tome da razgovaramo", naveo je Mali na okruglom posvećenom razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Podsetio je da je pre 10 dana emitovana i 20-godišnja obveznica u evrima u vrednosti 150 miliona evra, a da je tražnja takođe bila više nego dobra. "Ovo vam dovoljno govori koliko se poverenje vratilo u naše finansijsko tržište, u naše finansije i ekonomsku politiku koju sprovodimo", rekao je Mali i ocenio da nam finansije u poslednjih 10 godina nikad nisu bile bolje.

Naglasio je značaj razvoja tržišta kapitala u Srbiji i napominjući bez stabilnog i razvijenog tržišta kapitala naša ekonomija ne može da raste po stopi od pet ili šest odsto.

"Hoćemo rast od šest i sedam odsto", rekao je Mali i poručio da postizanju tog cilja, pored već odličnih rezultata u oblasti ekonomije, dodatni podstrek može da pruži razvoj tržišta kapitala.

Za tržište kapitala je rekao da ide uzlaznom putanjom, da je kreditni rejting Srbije napredovao u poslednje dve i po godine i nastojimo da dobijemo investicioni rejting do kraja godine.

Očekuje do oktobra i ugovor sa Juroklir bankom, za koji kaže da je još jedan ogroman podsticaj daljoj promociji Srbije i naših hartija od vrednosti.

Kičmu daljeg razvoja vidi u javnim investicijama, i to kroz projekat "Srbija 2025" za koji je Vlada Srbije spremna da obezbedi 14 milijardi evra kako bi se domaća ekonomija dodatno "pogurala" napred.

Najavio je da će država da nastavi sa poreskim rasterećem privrede i poručio da se sva ušteđena sredstva vraćaju u investicije a deo i na povećanje plata i penzija.

"Sa Svetskom bankom napravili smo novu agendu rasta. Oni smatraju da možemo da rastemo po stopi od sedam odsto u narednom periodu. Mi smo saglasni s tim. Ne možemo da rastemo ako nemamo jasno definisano i stabilno tržište kapitala koje daje mogućnost i nama i kompanijama da se povoljno zadužuju i investiraju u svoje projekte", rekao je ministar.

Pozvao je učesnike okruglog stola, među kojima su bili predstavnici NBS, Beogradske berze i organizacija iz sektora tržišta kapitala, da se posvete poslu kako bi se za nekoliko meseci izašlo sa jasno definisanom stragegijom i akcionim planom za razvoj tržišta kapitala.

strana 1 od 152 idi na stranu