Tabakovićeva: Potvrda rejtinga dokaz ispravne ekonomske politike

Beograd -- Agencija Fič rejtings potvrdila je kreditni rejtingi našoj zemlji na BB+.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Piter2121
Foto: Depositphotos/Piter2121

Činjenica da su ekonomske perspektive Srbije zadržane, a da nosioci ekonomske politike imaju dovoljno i sredstava i instrumenata da reaguju na međunarodni ekonomski šok bez presedana, rezultat je ispravnog čvrstog opredeljenja nosilaca ekonomske politike države da u prethodnom periodu očuvaju makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost, istakla je danas guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

Rejting agencija Fič (Fitch Ratings) zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+.

Time je još jednom potvrđena ekonomska perspektiva Srbije u srednjem roku, uprkos trenutnoj krizi izazvanoj pandemijom virusa COVID-19 i merama država širom sveta usmerenim ka suzbijanju pandemije, kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

"Ovim je još jednom potvrđena ispravnost čvrstog opredeljenja nosilaca ekonomske politike Srbije da u prethodnom periodu po svaku cenu očuvaju makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost. Rezultat takve politike danas vidimo kroz činjenicu da su ekonomske perspektive Srbije zadržane, a da nosioci ekonomske politike imaju dovoljno i sredstava i instrumenata da reaguju na međunarodni ekonomski šok bez presedana", rekla je Tabaković.

Guverner naglašava da je Narodna banka Srbije počela da primenjuje i dodatne mere za podršku upravljanju likvidnošću i da je ove nedelje kroz direktne repo aukcije i devizne svop aukcije bankama obezbedila 40,1 milijardu dinara, sa ciljem očuvanja kreditne i ukupne privredne aktivnosti u vanrednim okolnostima.

U saopštenju, agencija Fič ističe da je zadržavanje rejtinga i izgleda za dalje povećanje rezultat pojačane otpornosti Srbije na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19, zahvaljujući povećanim deviznim rezervama Narodne banke Srbije, niskom spoljnom dugu države i izbalansiranom saldu turizma.

Agencija ističe i očuvanu fiskalnu disciplinu i dobro stanje javnih finansija, što za rezultat ima mogućnost države da odgovori na novonastalu krizu i ubrza oporavak nakon njenog završetka.

Fič tome dodaje i očekivani pozitivan efekat niskih cena energenata na srpsku ekonomiju.

Ističe se da je srpska privreda snažno završila prethodnu godinu, a konstatuje se i nastavak pozitivnih trendova i početkom 2020. godine.

Ipak, u drugom kvartalu se očekuje smanjenje privredne aktivnosti usled eskalacije krize oko korona virusa.

Kao mala i otvorena ekonomija, kažu u NBS, Srbija je izložena ka evrozoni u kojoj su izraženi rizici u narednom periodu, ali, uprkos tome, Fič procenjuje da će stopa rasta BDP-a Srbije na nivou godine biti pozitivna.

Nakon privremenog šoka izazvanog efektima pandemije, agencija za 2021. godinu projektuje privredni rast Srbije od 5,8 odsto.

Kada je reč o nadležnostima NBS, pored očuvane niske i stabilne inflacije, povećanih deviznih rezervi i očuvane stabilnosti deviznog kursa, Agencija u prvi plan ističe činjenicu da je Narodna banka Srbije promptno reagovala na nadolazeću krizu, između ostalog, smanjenjem referentne kamatne stope na 1,75 odsto i uvođenjem moratorijuma na otplatu kredita, kaže se u saopštenju NBS.

Agencija, prenosi NBS, još jednom ocenjuje da je bankarski sektor likvidan i dobro kapitalizovan, uz smanjenje učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na nivo od 4,1 odsto na kraju 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 159 idi na stranu