Moratorijum prihvatilo 94 odsto građana i 92,9 odsto preduzeća

Beograd -- Za moratorijum na otplatu obaveza prema bankama odlučilo se 94 odsto građana, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, eivanov
Foto: Depositphotos, eivanov

Takođe, nepunih šest odsto građana je izričito tražilo da nastave sa otplatom.

Mogućnost da privremeno zaustave otplatu obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu, kažu u UBS.

"Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromenjeno plaćaju obaveze ka bankama su veće kompanije, tako da one čine oko 30 odsto ukupne kreditne zaduženosti privrede", izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Predstavljeni podaci su zbirni, odnosno na nivou čitavog bankarskog sektora. Kada se posmatraju banke pojedinačno procenti variraju, ali ne u većoj meri, kažu u UBS. Svakako se može zaključiti da je velika većina korisnika bankarskih usluga odlučila da primeni zastoj u otplati obaveza, konstatuje se u saopštenju UBS.

"Iz ove statistike vidimo da su ljudi želeli da budu oprezni i da su smatrali sigurnijim da se odmah opredele za moratorijum, umesto da čekaju dalji razvoj situacije. To ne znači da su oni zapali u teškoće sa otplatom svojih obaveza prema bankama, već da su reagovali sa namerom da spreče svaki rizik. S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i veru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena", dodao je Vasić.

Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum iznosi oko dve milijarde evra, što je podrška bankarskog sektora građanima i privredi da savladaju otežane uslove svakodnevnog života i poslovanja, koji su izazvani epidemijom kovida 19.

strana 1 od 159 idi na stranu