Vlada Srbije: Ko je otpustio deset odsto radnika – ne dobija pomoć

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici tri uredbe.

Izvor: novosti.rs
Podeli
Foto: Epa, Efe, Koca Sulejmanovic
Foto: Epa, Efe, Koca Sulejmanovic

Njima se precizira pravni okvir za to ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra.

Prema ovim uredbama, svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane ovom uredbom pod uslovom da počev od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, prenose Novosti.

Ne računaju se zaposleni koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre pomenutog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine pa do današnjeg stupanja na snagu ove uredbe.

Pogodnosti iz ove uredbe mogu da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja. Oni koji su registrovali firmu posle tog datuma nemaju pravo na ovaj program. Razjašnjeno je da korisnici pomoći mogu da budu udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko naravno nisu na spisku korisnika javnih sredstava. Mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa se odnosi na one privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica. Ali se ne odnose na banke i druge finansijske institucije.

Planom mera odloženo je plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. Plaćanje ove obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

strana 1 od 159 idi na stranu