Kazne za poslodavce i do milion dinara: Evo koliko su za zaposlene VIDEO

Beograd -- Tokom vikenda iz Ministarstva za rad stigao je zvanični pravilnik za sve poslodavce i zaposlene u Srbiji, a u vezi sa ponašanjem tokom Covid19 epidemije.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Kazne nisu propisane pravilnikom Ministarstva, ali su propisane Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu. One se za pravna lica i poslodavce kreću od 800.000 dinara do milion dinara, a za zaposlene od 10.000 do 20.000 dinara.

Član veća Unije poslodavaca Srbije Nebojša Miletić rekao je da je na prvom mestu podizanje svesti. "Moramo postati svesni da sam 'sam sebi najvažniji, pa moja porodica, moja okolina, firma i tako dalje'", rekao je Miletić.

Onda ide, kako kaže, nošenje maski, poštovanje distance, pranje ruku, dezinfekcija ruku...

"Ima tu još sugestija svim poslodavcima, da se organizuje ili rad popodne ili rad od kuće. Kada se radi o radu od kuće, tu instituciju Zakon o radu poznaje, ali je ostavljeno da sam poslodavac sa zaposlenim to uredi", rekao je Miletić.

Kada se radi o kaznenoj politici, on navodi da je dogovor da Ministarstvo, Unija poslodavaca i Inspekcija rade zajedničkim snagama na tome i da imaju takozvani "mekani pristup".

"Tu bi inspektor došao na teren, izvršio nadzor i putem saveta, sugestija davanja rokova išli bismo ka uspostaljanju onog što želimo, a ne kazni", rekao je on.

strana 1 od 175 idi na stranu