Srbija zapošljava 200 zdravstvenih radnika u narednih 10 dana

Beograd -- Dodatno angažovanje naših zdravstvenih radnika trebalo bi da počne u narednih 10 dana.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Tanjug/Aleksandar Ciric/bs
Foto: Tanjug/Aleksandar Ciric/bs

Oni će konkurisati za radno mesto u ustanovama u kojima su trenutno najpotrebniji, a tačan spisak insitucija koje će raspisati konkurse biće do kraja nedelje objavljene na sajtu Instituta za javno zdravlje Batut.

To je za Sputnjik rekla v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović. Ona je navela da će zdravstvni radnici biti raspoređeni u Beogradu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Nišu, Čačku, Vranju, Šapcu, Užicu, Valjevu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim gradovima u kojima se epidemja najviše širi.

Zapošljavanje 200 zdravstvenih radnika

Biće zaposleno oko 200 zdravstvenih radnika – 50 lekara, 100 medicinskih sestara i tehničara, a ostatak će činiti biolozi, molekularni biolozi i administrativni radnici. Oni će biti angažovani na šest meseci.

"Angažovanje epidemiologa, saradnika i drugih lekara u zavodima i institutima je veoma veliko. Ono je celodnevno, traje već pet meseci, pa je ovakva pomoć, pre svega tim ustanovama, neophodna, kako bismo bili što duže dostupni našim građanima, a istovremeno, kako bismo što efikasnije obavili sve medicinske poslove", istakla je Jovanovićka.

Za šest meseci – milion evra

Za zapošljavanje je izdvojeno milion evra, odlukom Evropske unije da preko bespovratnih IPA fondova pruži finansijsku pomoć Srbiji tokom pandemije koronavirusa.

"Poznato je da je zdravstveni sistem u ovoj epidemiji pod velikim pritiskom da, pre svega, pruži zdravstvenu zaštitu u vidu pravovremene dijagnostike. Rad domova zdravlja kao kovid ambulanti u ovoj fazi je posebno značajan, jer se tu primaju svi pacijenti sa simptomima respiratorne infekcije, oboljenja koje izaziva koronavirus", napomenula je Jovanovićka i dodala da instituti i zavodi za javno zdravlje vrše kontrolu nad epidemijom, prate rad svih zdravstvenih ustanova i kretanje bolesti na teritorijama okruga.

Kroz program biće nabavljena i dodatna prioritetna medicinska i nemedicinska oprema, a pružaće se i tehnička, kao i savetodavna podrška resornim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za kovid 19.

Ugovor o angažovanju potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i šef Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) Mikela Telatin.

strana 1 od 175 idi na stranu