"Uradili smo pravu stvar, Mali Šengen budućnost regiona"

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su odluke koje su donete na konferenciji o "malom Šengenu" veoma važne za sve zemlje regiona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

On je poručio i da je ta inicijativa budućnost regiona i da daje osnovu za ekonomski razvoj i regiona i svake zemlje pojedinačno.

"To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije, ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj inicijativi", rekao je Mali.

Mali je ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.

Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog standarda svih građana u regionu, rekao je Mali.

Misli da će Srbija imati najviše koristi, kao dominantna ekonomija, ali i ceo region će da ide napred.

Mali je dodao da je posebna i važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet milijardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.

"Kroz Mini Šengen napravićemo i spisak zajedničkih infrastrukturnih projekata koji dodatno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta infrastrukture i ekonomskom razvoju regiona", poručio je Mali.

Mali je podsetio da se 10. novembra očekuje potpisivanje sporazuma, a da će već 11. novembra slika biti sasvim drugačija, kada će krenuti i realizacija dogovorenog.

"Mini Šengen je budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj celog regiona i svake zemlje pojedinačno. Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje", istakao je ministar finansija.

strana 1 od 172 idi na stranu