Žene kolateralna šteta? Zakon ih uslovljava da biraju između firme i porodiljske nadoknadeVIDEO

Beograd -- Velika prašina digla se nakon što su majke na trudničkom i porodiljskom odsustvu dobile smanjenu nadoknadu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

Naime, naknade su smanjene jer su zaposlene u kompanijama koje su iskoristile pomoć države tokom pandemije i za nekoliko meseci nisu uplaćivali porez i doprinose.

Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović prvobitno je izjavio da su ove majke kolateralna šteta trenutne situacije.

Evo šta je, posle osude te izjave putem društvenih mreža i reakcije raznih udruženja, rekao gostujući u Jutarnjem programu Prve televizije.

„Država čini sve što može, više nego neke države članice EU“, kazao je Dmitrović. Prema njegovim rečima, država je morala da nekim preduzećima omogući neplaćanje dažbina.

U međuvremenu su se oglasili i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i ministar finansija Siniša Mali. Održan je sastanak, u kojem je učestvovala i Tatjana Macura iz Inicijative "Mame su zakon“.

„Zakon o finasijskoj podršci roditeljima sa decom je na snazi od jula 2018. godine“, kaže Macura. Ona ukazuje na to da je u pitanju banalna administrativna greška, za koju je dobila uveravanja od ministra finansija Siniše Malog da će biti rešena u najkraćem roku.

Pored ove, pokrenuta je još jedna tema, a tiče se žena koje imaju svoj biznis. U velikoj meri su to kozmetički, frizerski saloni, lekarske ordinacije ili agencije.

Broj tih žena nije mali.

Ukoliko ostanu u drugom stanju, ostaju i bez novca. Zato što ih postojeći Zakon o finansijskoj podršci roditeljima sa decom uslovljava da biraju između firme ili porodiljske nadoknade.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu