Šta proizvode Finci u Gruži? Bez njih nijedan brod ne može ni da isplovi

Finska "Fortako grupa" u Gruži kod Knića proizvodi delove za brodove i plasira ih na svetsko tržište.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: PopTika/Shutterstock
Foto: PopTika/Shutterstock

Za poslovanje u Srbiji Finci su se odlučili zbog kvalifikovanih radnika, geografskog položaja i dobre infrastrukture, što im omogućava širenje u regionu.

Bez njih nijedan brod ne može ni da isplovi, ni da pristane. Čelična vitla za rečne i prekookeanske brodove proizvode se u pitomoj Gruži. Od komada čelika do gotovog proizvoda 12 operacija za koje su zaduženi vrsni majstori različitih profila. Posao je, kažu, specifičan i zahtevan, prenosi RTS.

Srbija gradi "dominantnu" luku zbog koje će i plate rasti VIDEO

"Zahteva baš veliku veštinu. I prilikom varenja i prilikom okretanja komada", kaže Dragoslav Logomira, zavarivač.

"Kupac daje svoju dokumentaciju, po toj dokumentaciji mi ispitujemo i to sve mora da se zadovolji – sila vuče, sila kočenja, da vitlo izdrži sve to, da nešto ne pukne", dodaje Dragiša Stanković, mašinbravar i hidrauličar.

Nijedno vitlo nije isto kao drugo. Proizvodi se po zahtevima svakog kupca i isporučuje brodogradilištima širom sveta. Opština Knić i Privredna komora Srbije kroz program dualnog obrazovanja pomažu u obuci deficitarnog kadra.

"Za tri decenije nismo napravili nijedan brod, a u protekle četiri godine potonulo njih 10"

"Kako bi obezbedila da ova kompanija i dalje ima stručnu radnu snagu, kako bi realizovala svoje ambiciozne poslovne ciljeve i dalje", navodi Predrag Lučić, PKS RPK Šumadije i Pomoravlja.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta ističe da i ostali finski investitori prate dešavanja u regionu, prate akvizicije finskih kompanija.

"Nadam se da će se taj trend nastaviti", dodaje ambasador.

Pandemija koronavirusa usporila je plovidbu kompanije. Zato se razmišlja o uvođenju novih proizvoda od čelika.

"Diverzifikacija omogućava našoj kompaniji da nastavi poslovanje na tržištu i prisustvo na međunarodnim tržištima, posebnu u delovima koji se odnose na proizvodnju različitih vrsta mašina i opreme koji imaju svoju primenu u energetskom sektoru", kaže Aleksandar Đorđević, direktor "Fortako" Gruža.

Stižu novi protokoli za praćenje izgubljenih kontejnera

"Fortako grupa" ima 10 fabrika u osam država. U gružanskom pogonu oko 150 zaposlenih čija vitla odlaze u Sjedinjene Američke Države, Kinu, Australiju, Dansku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu