Danas isplata 60 evra, a ko će prvi dobiti 3.000 dinara za vakcinisane? VIDEO

Država će danas isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Izvor: Tanjug, B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu.

Za razliku od prethodna dva paketa, ovaj paket je prvi put uključio i pomoć za nezaposlene. Do sada je u okviru trećeg paketa isplaćeno tri puta po pola minimalca za privredu, prvih 30 evra za punoletne građane, kao i 100 evra za sve građane na KiM i 200 evra za nezaposlene građane na KiM.

I vakcinisani penzioneri, ali i ostali punoletni u ovoj nedelji treba da očekuju uplatu od 3.000 dinara na svoj račun. Koliko je novca potrebno za sve ove isplate i kako izgleda dinamika, Televizija Prva pitala je ministra finansija Sinišu Malog.

On je napomenuo da je dosadašnja pomoć preduzetnicima posebno uticala na stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila devet odsto, a pre pandemije 10,4 procenata.

"Srbija u poslednje dve godine, osim u sportu, pravi uspehe i u zdravstvu i u ekonomiji. Isplata jednog dela paketa počinje danas. Prošle nedelje smo, podsetiću, treći put isplatili pola minimalne zarade. Svi zaposleni, uključujući mikro, mala, srednja, velika preduzeća, kao i preduzetnike, dobili su ukupno po 45.000 dinara. To je pomoć koja je osmišljena da se ublaže negativne posledice koronavirusa. Prošle godine uplatili smo tri pune minimalne zarade, kao i dva puta po 60 odsto. Obezbedili smo i dodatnu minimalnu zaradu za turističke vodiče, agencije, ugostitelje, za sve koji su bili dodatno ugroženi tokom pandemije. Danas sledi isplata svim nezaposlenima", poručio je ministar.

Svima će biti otvoren namenski račun u Poštanskoj štedionici, naglasio je.

"Država je u toku ove pandemije pokazala da je jaka, snažna, da možemo da budemo dovoljno kredibilni. Isplaćivali smo prvi, drugi, sada i ovaj treći paket i sva obećanja ispunjavamo", napomenuo je.

Rok za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane ističe sutra, naglasio je Mali.

Kako do 3.000 dinara za vakcinisane? Prijava u par klikova FOTO

"To je naša namera da nagradimo ono koji su se vakcinisali, da motivišemo ljude. Mi 16. juna već isplaćujemo penzionere, a od 17. ćemo sukcesivno isplaćivati sve ostale građane. Pomoć se odnosi na one koji su primili bar jednu dozu vakcine. Prema podacima od jutros, do sada se prijavilo milion i 350 hiljada građana, a penzionera koji su imali bar jednu dozu vakcine ima milion", ocenio je.

Otvara se prostor za povećanje plata i penzija, kazao je ministar finansija.

"Nama je pad BDP-a prošle godine bio -1 odsto, jedan od najmanjih u Evropi. Ove godine uspevamo i u masovnoj vakcinaciji i po pitanju stope rasta naše ekonomije. Sada sa ovim trećim paketom pomoći želimo da poguramo našu ekonomiju još više napred. Podsetiću, u prvom kvartalu ove godine stopa rasta naše ekonomije je bila 1,7 odsto i mi smo među najboljih pet ekonomija u Evropi trenutno", naveo je on.

Mali je rekao da i Srbija i međunarodne finansijske institucije očekuju rast ekonomije do kraja godine veći od 6 odsto, između ostalog zahvaljujući i trećem paketu pomoći građanima i privredi.

"To znači da ćemo imati prostora za još više investicija u auto-puteve, u škole, bolnice. Podizanje životnog standarda je primarni cilj Vlade Republike Srbije“, naveo je on.

Ministar se osvrnuo i na novi sistem fiskalizacije u Srbiji.

"Proces fiskalizacije je za nas veoma važan i on će na neki način promeniti način funkcionisanja naše privrede, zajedno sa e-fakturama. Naime, to treba da dodatno doprinese konkurentnosti i razvoju naše privrede. Način fiskalizacije poslednji put se promenio pre 15 godina, a imajući u vidu digitalizaciju, promene načina poslovanja, sada je pravo vreme da idemo i korak ispred sveta“, rekao je on.

Mali u autorskom tekstu za B92.net: Zakon koji menja način funkcionisanja privrede

Napomenuo je da će novi sistem fiskalizacije biti u primeni od 1. januara sledeće godine.

"Uskoro ću imati sastanak sa proizvođačima opreme, kao i sa proizvođačima softvera. Za njih je važno da će proces biti u potpunosti otvoren, a svako od njih, ko god napravi dobar uređaj, imaće mogućnost da ih plasira na tržištu Srbije. Nama je cilj da podstaknemo tu granu industrije", objasnio je Mali.

Naveo je da taj sistem uvodi novine, te da će biti omogućeno praćenje podataka u stvarnom vremenu, odnosno biće uspostavljena direktna komunikacija između tih uređaja, kasa i Poreske uprave.

"Svaki račun imaće QR kod i moći ćete da ga skenirate na mobilnom telefonu, da proverite da li je ispravan. U istom trenutku, sekundi, te informacije će biti i u bazi podataka Poreske uprave. Za privrednike koji sada imaju fiskalne isečke, papire, je važno da znaju da toga neće biti, jer sve će biti digitalno, automatizovano. Na duži rok, ovime privreda dobija mnogo", rekao je on.

Rekao je da je proces fiskalizacije posebno značajan za suzbijanje sive ekonomije.

"Važno je da građani uzimaju fiskalne račune, a biće omogućeno da se ode i korak dalje. Ako želimo uređenu i zdravu Srbiju, moramo da se borimo protiv sive ekonomije, da se izdaju i uzimaju fiskalni računi. Građani znaju da onaj ko ne izda fiskalni račun samo sebi stavlja novac u džep, a time gube svi", zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu