Nekretnine na moru sve traženije: Koliko košta 30 kvadrata na najpopularnijim lokacijama?

I ove godine ne jenjava zainteresovanost i naših građana za nekretnine na moru.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos, dimaberkut
Foto: Depositphotos, dimaberkut

Kako se države oporavljaju od pandemije, i polako otvaraju svoje granice, oči javnosti sve više su uprte u strana tržišta nekretnina, konkretno Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Turske. Najveći fokus je na malim apartmanima i garsonjerama do tridesetak kvadrata, a cene se u zavisnosti od države drastično razlikuju.

Tako za garsonjeru od 30 kvadrata u Crnoj Gori treba izdvojiti oko 50. 000 evra u slučaju da želite starogradnju, dok su u novogradnji one u pojedinim slučajevima i dvaput skuplje. Što se tiče Hrvatske, prema podacima jedne tamošnje agencije za nekretnine, za garsonjeru treba izdvojiti više od 3.200 evra po kvadratu.

Za nekretninu iste površine, sa terasom od desetak kvadrata, u Grčkoj, tj. na Halkidikiju treba izdvojiti oko 1.250 evra po kvadratu, tj. oko 50.000 evra. U Turskoj, u Alanji ponuda manjih apartmana je uglavnom u novogradnji, i za njih je potrebno od 35.000 do 60.000 evra, u zavisnosti od opremljenosti objekta.

Ponuda je, ipak, mnogo šira i Blic donosi pregled po zemljama u kojima Srbi i najčešće kupuju svoju oazu na moru.

Hrvatska: Na Hvaru ne može paprenije

Foto: Epa, STRINGER
Foto: Epa, STRINGER

Cene nekretnina na hrvatskom primorju su najskuplje iz grupe izdvojenih destinacija. U Hvaru jednosoban stan, na 300 metara od plaže, površine 39 kvadrata, u zgradi koja doduše ima svoj vrt i rezervisano parking mesto, košta 130.000 evra, tj. oko 3.333 evra po kvadratu.

Ukoliko krenemo severnije, cene se isto "drže" mada je moguće naći lepu nekretninu i za manje pare nego što je to na najpopularnijim hrvatskim ostrvima. Tako je recimo, za potpuno opremljenu garsonjeru u Rovinju od 30 kvadrata, na nekih dvestotinak metara od plaže, potrebno izdvojiti 95.000 evra ili 3.275 evra po kvadratu. Nešto dalje od mora, 400 metara, u Rovinju je moguće pazariti i 37 kvadrata za 99.000 evra

Istovremeno u Puli, na 200 metara od obale, 25 kvadrata košta 55.000 evra.

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Što se tiče pravila za strane državljane pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj, u slučaju da su nerezidenti neke od zemalja članica EU, važi pravilo uzajamnosti (da mogu kupiti samo državljani onih zemalja u kojima državljani Hrvatske mogu da kupe nekretnine).

Takođe strani državljani ne mogu postati vlasnici poljoprivrednog zemljišta ni nekretnina koje se nalaze u zaštićenim područijima prirode.

Ako se nalazite na spisku zemalja za koje važi pravilo uzajamnosti, potrebno je da predate zahtev na odobrenje Ministarstvu pravosuđa. Takođe treba da se priloži, pravna osnova sticanja vlasništva, dokaz o vlasništvu prodavca nekretnine o kojoj se radi, uverenje upravnog tela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, dokaz državljanstva kupca tj. pasoš... Kao što obično biva, kroz čitav proces prolazite uz asistenciju agencije za nekretnine.

Crna Gora: Od 1.500 evra pa naviše

Foto: Depositphotos, karnizz
Foto: Depositphotos, karnizz

U slučaju Crne Gore, prema podacima nekoliko agencija za prodaju nekretnina, cene kvadrata na crnogorskom primorju se kreću od 1.500 evra pa naviše.

Apartmani u novogradnji sa pogledom na more u Baru, prema podacima jedne crnogorske agencije za prodaju nekretnina, od 33 kvadrata košta 59 evra, tj. 1.787 evra. U Herceg Novom cene su nešto više, te apartman od 39 kvadrata u novoizgrađenoj zgradi košta 96.800 evra, ali se ovde radi o kompleksu sa uređenim otvorenim parkingom, bazenom i dvorištem kao i privatnom plažom u izgradnji.

Kako kupiti nekretninu u Crnoj Gori?

Što se tiče procesa kupovine, za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori vam je potreban prvenstveno pasoš. Agencije preporučuju, i pored pomoći koje one pružaju, da unajmite licenciranog advokata koji treba da obavi detaljnu proveru dokumentacije. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, potrebno je da se registrujete kao novi vlasnik nekretnine.

U Grčkoj već od 1.000 evra

Foto: D.B.
Foto: D.B.

Cene apartmana i garsonjera u Grčkoj se kreću od 1.000 evra pa naviše. Apartman, na oko 700 metara, od 45 kvadrata u Nea Kalikratiji, na Halkidikiju košta okruglo 1.000 evra po kvadratu. Neretko se mogu naći i renovirane kuće po bagatelnim cenama. Kompletno renovirana kuća sa ogromnom verandom, doduše nenameštena, na svega 200 metara od plaže, u Nea Kalikratiji se prodaje po ceni od 51.000 evra.

Sa druge strane, u Nea Flogiti delimično namešten apartman od 32 kvadrata košta 50.000 evra tj. 1.562 evra po kvadratu.

Kako kupiti nekretninu u Grčkoj?

Za kupovinu stana u Grčkoj je dovoljan samo pasoš, dok vam iz agencije obezbeđuju kompletnu dokumentaciju i grčki poreski broj AFM (kao srpski PIB). Ono što je drugačije od procesa kupovina u Srbiji jeste to da u Grčkoj prvo mora da se izmiri porez na prenos apsolutnih prava, pa tek posle da se pristupi ugovoru.

Što se tiče obaveza koje morate da ispunite u Srbiji, treba dostaviti dokaz o poreklu novca, prevesti dokumentaciju na grčki, otvorite račun u grčkoj nacionalnoj banci i položiti depozit, kao i nabaviti potvrdu o rezidentnosti iz Poreske uprave, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje.

Turska

Foto: muratart/Shutterstock
Foto: muratart/Shutterstock

Apartmani i garsonjere u Turskoj su, ako uzmemo u obzir opremljenost većine njih, više nego povoljni i pored činjenice da su u poslednjih godinu dana poskupeli između 20 do 30 odsto.

Za jedan apartman, udaljen oko 700 metara od obale mora, od 36 kvadrata potrebno je da se odvoji 35.000 evra, što je neverovatno ako se uzme u obzir i to da kompleks ima zatvoreni bazen, otvoreni bazen, tursko kupatilo, saunu, fitnes salu i igralište.

Stan u samom centru Alanje od 38 kvadrata, u kompleksu koji ima hotelsku infrastrukturu (saunu, fitnes salu i bazen), košta 1.526 evra po kvadratu.

Kako kupiti nekretninu u Turskoj?

Za kupovinu je potreban samo validan pasoš. Nakon odabira nekretnine potpisuje se ugovor između kupca, agencije koja posreduje pri kupovini i treće strane tj. onoga ko je prodavac. Potrebnu dokumentaciju sakuplja agencija i ona umesto klijenta aplicira u katastar za dobijanje vlasničkog lista.

Nakon toga se čeka termin u katastru, a državna komisija Republike Turske vrši procenu nekretnine i na osnovu procenjenene vrednosti se plaća porez državi. Taj porez plaća kupac i on iznosi 4 odsto procenjene vrednosti nekretnine. Kada se plati porez i dobije termin u katastru, dobija se vlasnički list i nekretnina prelazi u vlasništvo kupca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu