Otvorena pre 71 godine: Kako se gradila glavna saobraćajnica Jugoslavije?

Prva deonica Auto-puta bratstva i jedinstva otvorena je za saobraćaj na današnji dan 1950. godine, u dužini od 382 kilometra između Beograda i Zagreba.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

U izgradnji te glavne putne saobraćajnice, koja je povezivala četiri od šest republika i jednu pokrajinu bivše Jugoslavije, učestvovale su dobrovoljne omladinske radne brigade iz svih krajeva zemlje.

Auto-put bratstva i jedinstva se potpuno poklapa sa trasom današnjeg evropskog Koridora 10.

Trasa auto-puta je bila od Jesenica preko Ljubljane, Novog Mesta, Zagreba, Slavonskog Broda, Sremske Mitrovice, Beograda, Niša, Skoplja do makedonsko-grčke granice.

Iako se ovaj put zvao auto-put, imao je samo dve saobraćajne trake, svaka za po jedan smer, a tek 1977. je izgrađen u punom profilu na pojedinim deonicama u ukupnoj dužini oko 500 kilometara.

Auto-put pre roka: Srpski graditelji u nesvakidašnjem poslu, evo šta im je "infuzija"

Put je bio predviđen za oko 9.000 automobila dnevno, a kasnije i do 40.000 vozila. Veći deo puta je bio izgrađen od betonskih ploča, a negde je bilo asfalta.

Auto-put bratstva i jedinstva je 1977. godine izgrađen u punom profilu, sa po dve trake i zastavnom u svakom smeru na deonicama Kranj–Ljubljana (20 km), Zagreb – Slavonski Brod (207 km) i Sremska Mitrovica – Beograd – Niš (277 km).

Izgradnja je započeta posle Drugog svetskog rata kako bi se Jugoslavija dobro saobraćajno povezala, jer je dotad imala samo lokalne i regionalne puteve slabog kvaliteta.

U izgradnji auto-puta su učestvovale pomenute omladinske radne brigade, koje su sačinjavali jugoslovenski i inostrani omladinci i pripadnici JNA.

Skoro 300.000 ljudi je učestvovalo u izgradnji, a prva izgrađena deonica je bila od Zagreba do Beograda u dužini od 382 km i ona je otvorena 27. jula 1950. godine.

U proleće 1959. godine započinje izgradnja deonice izmedu Niša i Paraćina, a 1960. godine grade se deonice Niš–Grdelica i Udovo–Ðevđelija. Put u dužini od 113 km te godine je gradilo 48.557 omladinaca.

Po vrednim neimarima navijaju sat: Kinezi i Čačani sporazumevaju se "rukama i nogama" FOTO

Deonicu auto-puta Grdelica–Skoplje 1961. godine u ukupnoj dužini od 138 km gradilo je 46.699 omladinaca.

Godine 1962. započinju poslednji radovi na auto-putu, da bi sledeće 1963. godine mladi završili poslednju deonicu između Osipaonice i Beograda. Tako je 251.737 brigadira za šest godina povezalo Ljubljanu s Ðevđelijom.

Od sredine 1991. do jeseni 1995. godine auto-put je bio zatvoren na srpsko-hrvatskoj granici usled ratnih dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu