Vesti -

Evo kuda će Er Srbija naredne 4 godine leteti iz Kraljeva i Niša VIDEO

Er Srbija će naredne 4 godine leteti sa kraljevačkog i niškog aerodroma.

Izvor: B92.net / TV Prva
Podeli
Foto: Screenshot/TV Prva
Foto: Screenshot/TV Prva

Ugovor sa Vladom Srbije je upravo potpisan, a o detaljima je za TV Prva govorio ministar građevinarstva saobraća i infrastrukture Goran Vesić.

Na sedam destinacija leteće avioni Air Srbije iz Niša, a na tri destinacije avioni Air Srbije iz Kraljeva.

"Upravo smo završili tender koji je raspisala država Srbije za subvencionisanje aviolinija, deset avio-linija, tri iz Kraljeva i sedam iz Niša. I na tenderu je pobedila Air Serbia jer su oni dali najbolje uslove. I ono što se razlikuje je tender od drugih tendera što je sada potpisan na četiri godine, ranije je bilo na dve godine. Postoji mogućnost produženja na još godinu dana, tako da sada i putnici i naravno avio-prevoznik i svi drugi znaju da imamo garantovanih četiri, a još jedna znači pet godina. I svi mogu da planiraju svoja putovanja", rekao je Vesić.

"Iz Niša će se leteti prema Frankfurtu i Kelnu u Nemačkoj, zatim prema Ljubljani i Istanbulu, kao i Beogradu. To su redovne linije tokom čitave godine. I tokom sezone, letnje sezone, prema Atini i Tirani. Iz Kraljeva će se redovno leteti prema Istanbulu, a tokom same letnje sezone letiće se prema Splitu i Tirani. I to je tih deset linija",

"Ono što želim da kažem, to je da ćemo mi danas imati rekord, postaviti rekord u broju putnika Niškog aerodroma Konstantin Veliki. Danas će 422.256 putnika doći na aerodrom, dobiće prigodnu nagradu od Air Serbia. I po tome ćemo oboriti rekord u broju putnika na aerodromu Konstantin Veliki. Što se tiče aerodroma Nikola Tesla, mi smo prošle nedelje već imali 7 miliona putnika ove godine. Čime smo oborili sve rekorde, jer je plan bio sa oko 7 miliona putnika. I bili smo srećni početkom ove godine da imamo 7 miliona putnika. Završićemo ovu godinu sa 7,7, možda 7,8 miliona putnika. A Air Serbia će između 10. i 12. decembra imati četvrtog milionitog putnika. Naš plan je bio 3,5 miliona putnika. Očekujem da završimo sezonu, odnosno kraj godine u Air Serbia sa recimo 4,1 milionom, možda malo više putnika. Što vam jasno govori o tome kako napredujemo kada je u pitanju avio saobraćaj i kako napreduju svi naši, prvo naš avioprevoznik, drugo svi naši aerodromi", naveo je.

"Nas čeka u narednom periodu da razgovaramo sa Air Serbiom o uspostavljanju nekih komercijalnih linija, kako iz Niša, tako iz Kraljeva. Htela sam za Beč da vas pitam, to je ono što često građani pitaju, hoće li biti te linije i kada? Ja se nadam da hoće, ja znam, siguran sam, pošto sam iz Kraljeva rodom, da bi bila puna linija Kraljevo-Beč, takođe iz Niša, na kraju krajeva ako imamo veću liniju Niš-Beograd, a Beograd je najveći srpski grad, a Beč je drugi srpski grad po veličini redom, da se povežemo i sa drugim srpskim gradom. Tako da se nadam razgovaraćemo o uspostavljanju tih linija i siguran sam da bi te linije bile veoma komercijalne, kao i nekih drugih linija Er Srbije, kao što vidite je kompanija u ekspanziji", izjavio je Vesić.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.