Vesti -

Interkonektor Srbija-Bugarska pušten u rad. Vučić: Omogućene bolje cene gasa FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka rada gasnog interkonektora Srbija - Bugarska.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Ovim povodom, Vučić je u Nišu ugostio predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsednika Bugarske Rumena Radeva i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Miloš Vučević, Nikola Selaković.

Vučić i Radev obišli su kontrolnu sobu gasne stanice.

Vučić je tokom obilaska gasne stanice u Trupalama rekao da odnosi dve zemlje mogu da budu još bolji i da će biti rešeni svi preostali problemi.

"Mi smo danas razgovarali o tome i gledaćemo da rešavamo te sitnije probleme koji postoje, oko knjiga i udžbenika i drugih stvari, tako da ćemo to da rešimo, kao i sve druge stvari", rekao je Vučić.

Vučić je prethodno ukazao na značaj diverzifikacije u snabdevanju gasom.

"Sve je u diverzifikaciji, kao što je predsednik Radev rekao. Ona će doneti više alternativa u snabdevanju obe zemlje i Srbije i Bugarske. To je za nas od izuzetnog značaja i doneće veću sigurnost važnim mestima u Srbiji, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Pirotu, ali to će doneti bolju budućnost. Sada možemo da kupujemo na otvorenom tržištu gas iz šest ili sedam različitih LNG terminala uključujući i Aleksandropolis", rekao je Vučić.

On je dodao je da će Srbiji u budućnosti biti mnogo lakše i da će biti bolje obezbeđena po pitanju energetske bezbednosti.

Kazao je da zbog predizbornih pravila, ne može da održi govor, te da će to prepustiti ministarki energetike Dubravki Đedović.

"Ali i ovo je jedna velika pobeda svih nas zajedno i hvala vam na tome", rekao je Vučić u Nišu.

"Današnja ceremonija je ceremonija prijateljstva i partnerstva, želim da čestitam predsednicima Srbije i Bugarske, gasovod će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, kao i Evrope, Srbija je deveta zemlja u koju ćemo izvoziti", kazao je predsednik Azerbejdžana.

Predsednik Bugarske je rekao da je interkonektor simbol rastućih tehnoloških kapaciteta i simbol uspešne saradnje Srbije, Azerbejdžana i Bugarske koja vodi održivom otpornom ekonomskom rastu.

Izjave za medije

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Odgovarajući na pitanja medija, Vučić je rekao da je danas važan dan za Srbiju.

Napomenuo je da do pre tri godine nismo imali gasovod u Srbiji i da sada imamo izgrađen Balkanski tok od 400 kilometara kroz Srbiju, kao i sada gasni interkonektor sa Bugarskom koji će omogućiti bolje cene u budućnosti i povoljnije cene na tražištu, što znači da će naši građani manje novca davati za gas.

Obavestio je da ćemo u budućnosti graditi gasnu interkonekciju prema Severnoj Makedoniji, a da se nada da će biti dogovora u BiH da bi se isto uradilo ka Republici Srpskoj i BiH.

Kaže da je više urađeno u prethodne 4 godine za gasne interkonekcije nego u prethodnih 70 godina.

Istakao je i da neke zemlje u regionu nemaju ni metar gasovoda, poput Crne Gore.

"Stopa rasta iduće godine mora da bude četiri odsto, jer će to značiti veće povećanje plata i penzija za građane, moraćemo da investiramo, ali i da privučemo više stranih investicija, a ove godine preći ćemo rekord od 4,4 milijarde evra, sve značajniji investitori dolaze iz Azije", kazao je Vučić.

Što se tiče dolaska kompanije Ariston u Niš, kazao je da će krajem februara ili početkom marta biti postavljen kamen temeljac. Istakao je da je ovo je najznačajnijih italijanskih kompanija. Naglasio je da se uvek radi na privlačenju investitora i podsetio na rast plata.

Takođe je obavestio je da će u avgustu ili septembru nova zgrada niškog aerodroma biti u funkciji.

"Zgrada će biti velelepna i nastavićemo da ulažemo u niški aerodrom", rekao je.

O gasovodu Srbija-Bugarska

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

U Srbiji su izgrađene i četiri merno- regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama kod Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Bugarski operater prenosa gasa Bulgartransgas EAD i operator transportnog sistema Transportgas Srbija potpisali su u novembru ugovor o interkonekciji na novoj tački Kalotina-Dimitrovgrad na novoizgrađenom interkonektoru Bugarska-Srbija.

Iz Azerbejdžana možemo da dobijamo do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati do tri puta.

Gasna interkonekcija do Bugarske je važna i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije, jer omogućava priključenje na gas privrede i domaćinstava u Pirotu, Dimitrovgradu i Beloj Palanci i razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu.

Gasna interkonekcija do Bugarske jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućava i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani.

Sa prečnikom cevi od 700 mm i maksimalnim pritiskom od 55 bara, njegov kapacitet će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je ekvivalentno 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Pored Niša, gasovod obuhvata i još tri merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, što će omogućiti da ova tri grada i regiona Srbije, njihovi građani, škole, bolnice, preduzeća, dobiju pristup gasnom snabdevanju za grejanje i industrijsku proizvodnju.

Mali: Važan dan za našu zemlju

"Ponosam sam na to što smo za Azerbejdžanom uspeli da izgradimo odlične odnose"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.