Vesti -

Izdato više od 3 miliona e-faktura

Kroz novi sistem elektronskog fakturisanja do sada je prošlo više od tri miliona elektronskih faktura, objavilo je Ministarstvo finansija na Instagramu.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Printskin, Ministarstvo finansija/Instagram
Foto: Printskin, Ministarstvo finansija/Instagram

U sistemu trenutno radi 176.329 subjekata, a izdavanje i prijem elektronske fakture izvršava se trenutno, navodi se u objavi na toj društvenoj mreži.

Iz ministarstva podsećaju da su od 1. maja ove godine subjekti javnog sektora u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora.

Tada je nastupila i obaveza subjekata privatnog sektora, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora.

Zatim je od 1. jula nastupila obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od subjekta javnog sektora, kao i e-fakture izdate od subjekta privatnog sektora.

Konačno, od 1. januara 2023. godine biće obavezno izdavanje i čuvanje e-faktura u transakcijama između subjekata privatnog sektora.

Sistem elektronskog fakturisanja doprinosi poboljšanju privrednog ambijenta i olakšavanju poslovanja i zato je uvođenje ovog sistema bio jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija, zajedno sa uvođenjem nove e-fiskalizacije, navodi se u objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.