Vesti -

Izvoz Srbije u IKT tehnologijama uvećan sedam puta

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da se Srbija pozicionirala kao regionalni lider u IKT sektoru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, metamorworks
Foto: shutterstock, metamorworks

Jovanović je, predstavljajući rezultate Srbije u oblasti digitalizacije na konferenciji "Ulaganje u digitalizaciju na Zapadnom Balkanu" u Sarajevu, rekao da danas, izvoz srpskog sektora informisanja i telekomunikacija iznosi 2,7 milijardi evra i da je uvećan više od sedam puta za poslednjih 10 godina.

''Vlada Republike Srbije je, zahvaljujući viziji predsednice Vlade Ane Brnabić, 2017. godine postavila IKT sektor, digitalizaciju, kreativnost, inovacije i znanje kao jedne od prioriteta u stvaranju moderne otvorene, prosperitetne Srbije, centra velikih ideja i mogućnosti. Danas, izvoz IKT sektora iznosi 2,7 milijardi evra i uvećan je više od sedam puta za poslednjih 10 godina, uspostavili smo dva Državna data centra, povezali smo sve škole na brzi internet, otvorili smo ćetiri naučno-tehnološka parka i gradimo još dva, imamo 1,8 miliona građana koji koriste eUpravu", izjavio je ministar Jovanović.

On je dodao da su ovakvi susreti odlična prilika za razmenu dosadašnjih iskustava, identifikovanje potencijalnih nedostataka, kao i digitalno povezivanje zemalja u regionu, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Jovanović je naglasio da je potrebno podsticati digitalnu transformaciju kompanija i povezivanje tehnoloških i akademskih zajednica sa tradicionalnom privredom, kreirati povoljnu investicionu klimu i pružati podršku za inovativne kompanije, a sve to kroz razvijanje regionalnih strateških planova.

Jovanović je prisutnima predstavio projekat razvoja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim područjima koji će do kraja 2025. godine obezbediti da sva sela u Srbiji imaju pristup brzom internetu.

Dodao je da će se u okviru ovog projekata izgraditi 4.700 kilometara dodatnih optičkih trasa i povezati oko 700 naselja sa oko 120.000 domaćinstava.

Pored ministra Jovanovića, na panelu su učestvovali i ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Edin Forto, zamenik ministra za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Aleksandar Bajdevski, kao i šef odeljenja za širokopojasni pristup u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Viktor Berišaj.

Konferencija "Ulaganje u digitalizaciju na Zapadnom Balkanu" praćena koordinacionim sastankom investitora: "Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu - Regionalno digitalno područje", održana je u Sarajevu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Globalne Evropske investicione banke (EIB Global) i Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.