Vesti -

Na etiketi "100% jagoda", a šta je sa sitnim slovima? VIDEO

Beograd -- Fotografija soka na kome krupno piše "100% jagoda", a ispod, sitnim slovima - "jabuka, grožđe i banana" izazvala je burne reakcije na internetu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Znamo li šta pijemo i možemo li se osloniti na istinitost deklaracije?

Kako bi svoj proizvod što bolje prodali, proizvođači se služe marketinškim trikovima koje ni logika ne podržava. Većina potrošača ne čita deklaracije, pa proizvođači to svesno koriste, prenosi TV Prva.

"Najverovatnije se radi o obmanjujućoj poslovnoj praksi, obmanjujućem reklamiranju. To je zabranjeno i iz ugla Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o oglašavanju. Daju se pogrešne informacije potrošaču, navodi se da on kupi taj proizvod, misleći da je kvalitetniji nego što on stvarno jeste", rekao je Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača "Efektiva" .

Sok na kome piše "100% voće" ipak nije napravljen samo direktnim ceđenjem, već od voćnog koncentrata, a on se dobija izdvajanjem vode iz isceđenog voćnog soka. Prema novim propisima, u sokove više nije dozvoljeno dodavanje šećera.

"Ako napišu da je sok od 3 ili 4 vrste voća, na deklaraciji mora biti prema opadajućem redosledu navedeno koje voće je upotrebljeno. Znači nema više onoga što je nekada bilo da moramo da tražimo da je sitno navedeno sok od breskve i jabuke. Sada je uglavnom jasno istaknuto 'sok od breskve i jabuke', čak je i slikovno prikazano", rekla je Irena Ilić, master inženjer prehrambene tehnologije.

Sok od jabuke ili pomorandže je uglavnom čist, dok je većina drugih sokova mešavina različitog voća. Niži procenat sadržaja voćnog soka na deklaraciji znači da to nije sok, već voćni nektar, i to mora biti jasno istaknuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.