Biz - B92.net

"Nova fiskalizacija doprinosi suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije"

Beograd -- O značaju nove fiskalizacije i njenim efektima govorio je Marko Danon iz NALED-a.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Fevziie/Shutterstock
Ilustracija: Fevziie/Shutterstock

On je istakao da su se oni deset godina zalagali za uvođenje novog oblika onlajn digitalne e-fiskalizacije, koja može da doprinese suzbijanju sive ekonomije, kako bi srpska privreda u celini uhvatila tehnološki korak sa drugim zemljama u Evropi.

"Sličan oblik fiskalizacije uveden je u mnogim evropskim zemljama, pa i u našem okruženju, recimo u Hrvatskoj 2013. godine. Dakle, već desetak godina postoji sličan sistem koji je sada uveden kod nas", rekao je on.

On, dodao je, misli da je akcenat ovog sistema u tome što sada u realnom vremenu Poreska uprava može da prima ogromne količine podataka širom naše zemlje u realnom vremenu.

"To dalje znači da se u PU akcenat stavlja na analizu podataka koji pristižu, na osnovu kojih se utvrđuju zakonitosti kako bi se u određenom sektoru, u određenom regionu, gradu, delu dana i sl. uveo red. To znači i da značajnija odstupanja od zakonitosti onda uzrokuju izlaske na teren. Primera radi, u Hrvatskoj, pre nego što su uveli ovakav sistem, izlasci na teren PU utvrđivali su nepravilnosti u procentu od 10 odsto, a nakon uvođenja modernijeg sistema, taj procenat je uvećan na 60 odsto. To znači da su PU širom sveta, koje sprovode ovakav sistem efikasnije, jeftinije i brže pronalaze nepravilnosti", rekao je Danon gostujući na televiziji Pink.

On je zaključio da je ovo značajno za privredu koja legalno posluje i da se time znatno suzbija siva ekonomija i nelojalna konkurencija, što dalje znači i bolju naplatu poreza za državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.