Vesti -

Nova pravila za odlazak u penziju

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO Vladimir Stanković objasnio je nova pravila za penzionisanje.

Izvor: Blic, B92.net / TV Prva
Podeli
Foto: shutterstock, PhotoIris2021
Foto: shutterstock, PhotoIris2021

Propisi kažu da je uslov u 2024. godini da imaju 63 godine i osam meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok za muškarce važe isti uslov, odnosno krštenica stara 65 leta.

"Za muškarce je manje više isto sve. I ove godine i sledeće godine što se tiče starosne penzije za muškarce je 65 godina života i 15 godina staža. Kada se radi o prevremenoj penziji, takođe za muškarce je ove i sledeće godine 60 godina života i 40 godina staža", kaže Stanković.

"Žene najpre treba da obrate pažnju"

Žene koje ispunjavaju uslov za penziju bi trebalo najkasnije do kraja decembra da odnesu zahtev PIO Fondu za penzionisanje, jer ukoliko to ne urade, starosna granica će se pomeriti za dva meseca.

"Kada su u pitanju žene, eto sad treba da obrate pažnju, znači ove godine za žene za starosnu penziju je 63 godine i 6 meseci i najmanje 15 godina staža. A već sledeće godine za starosnu penziju će se tražiti, odnosno je neophodno da osiguranik ima 63 godine i 8 meseci života i 15 godina staža.Što se tiče prevremene penzije, takođe za žene, znači treba napraviti razliku ove i sledeće godine.Ove godine je to 59 godina i 6 meseci života i 40 godina staža, a već sledeće godine je to 60 godina života i 40 godina staža", rekao je Stanković.

Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine, kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Žene koje će se penzionisati 2025. godine moraće da rade dok ne napune 63 godine i 10 meseci, a dame koje odlaze u penziju 2026. moraće da napune 64 godine.

Predaja dokumentacije

Tri načina

"Zahtev, ukoliko želite da ostvarujete pravo po uslovima iz 23. godine, mora se podneti do kraja ove godine. Ukoliko se podnosi već od sledeće godine, to su onda uslovi za tu 24. godinu. Postoje više načina, pre svegamože se podneti na šalterimasvih naših organizacionih jedinica, možete to uraditi takođepreko pošteili u krajnjoj liniji možete uraditi onako kako je najlagodnije, to jeelektronskim putemnašeg aplikacije ili portala koji se zove šalter", rekao je Vladimir Stanković.

Šta ukoliko shvatimo da nam fali određen period, da nije upisan u našu knjižicu, a radili smo?

Kako Stanković kaže, pre svega se moramo informisati o stažu koji je registrovan u fondu PIO.

"Znači ne treba to raditi zadnji dan, to treba raditi nekoliko meseci ranije ili pak godinu, dana ili dve godine ranije, da biste onda vi na vreme mogli da prikupite neku dokumentaciju. Treba imati u vidu da se radi o nekom radnom angažovanju unazad preko 20 ili 30 godina itu se mogu javiti različiti problemi, počev od toga da prosto poslodavac nije dostavljao odgovarajuću dokumentaciju u fondu PIO, može se javiti i problem neplaćanja doprinosa i onda tu nastaje problem da li se to može rešiti. Pre svega da li poslodavac postoji, da li poslodavac ima dokumentaciju i dalje kod sebe, znači da li uopšte postoji mogućnost da nam dostavi tu dokumentaciju, onda se otvara tu pitanje da li je svojevremeno i plaćen doprinos", objasnio je Vladimir Stanković za Prva TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.