Vesti -

Oglasilo se Ministarstvo: Evo koliko zapravo poskupljuju struja i gas

Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da će cena električne energije od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a cena gasa za 11%.

Izvor: B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/narai chal
Ilustracija: Shutterstock/narai chal

Svako dovođenje građana u zabludu je nedopustivo, naveli su u saopštenju.

"Kada je u pitanju cena električne energije, na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene. Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U 8%, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara", objašnjeno je.

Podsetili su da je poslednja korekcija cene gasa bila je 1. jula 2022. godine.

"Prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio je na snagu 1. oktobra 2022. godine i uzeo u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovat sate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna. U suprotnom, poskupljenje o kojem pišu pojedini mediji već bi bilo na računima. Od 1. januara 2023. primenjivaće se nove cene, uvećane za 11%, a koje su objavljene u Službenom glasniku i zvaničnoj stranici Srbijagasa", saopštili su.

"U doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država je prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije. I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi. Molimo medije da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.