Vesti -

Otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić izjavio je danas Tanjugu da je otplaćivanje ruskih kredita u rubljama pozitivan signal za Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/igorlitvyak
Ilustracija: Depositphotos/igorlitvyak

Naime, on smtra da je to pozitivan signal za spoljnotrgovinsku razmenu između Srbije i Rusije.

"Mi od Rusije uglavnom uzimamo sirovine i ovo će verovatno produbiti našu trgovinsku razmenu, jer i mi trgovinski možemo našu robu da izvozimo za rublje", rekao je Vasić.

On je istakao da je podizanje kamatne stope od Evropske centralne banke (ECB) jedna od mera da se inflacija zaustavi i da ta monetarna i restriktivna politika daje rezultate.

"Čuli smo i prvu damu Evropske centralne banke koja je rekla vrlo oštro da će ona nastaviti ovaj kurs sve dok se inflacija ne vrati u koridore tri odsto, plus minus 1,5 odsto. To se ne očekuje u ovoj godini, već u sledećoj. Rekao bih da će u prvih šest meseci sigurno biti ovaj pritisak monetarne politike restriktivan, a onda ,kako inflacija bude padala na željenu stopu, će se popuštati", dodao je sekretar.

Vasić navodi da su kod inflacije dve komponente jako bitne, cene energenata i hrane.

"Dobro je što cene energenata padaj jer se onda taj inflatorni deo smanjuje i ostaje deo koji je vezan za hranu", rekao je Vasić Tanjugu.

Kaže da su upravo sve ove mere usmerene da se inflacija zaustavi i krene da se spušta, ali da ne zna kada će se to desiti, niti koliko će referentna kamata sledećeg puta biti podignuta, s obzirom da sve zavisi od inflatornih očekivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.