Vesti -

Poreska policija – jedan od ključnih organa u otkrivanju utajivača poreza VIDEO

Beograd -- Borba protiv sive ekonomije u Srbiji traje već godinama, a novi model fiskalizacije omogućio je da taj proces bude brži i savremeniji.

Izvor: TV B92/B92.net
Podeli
Foto: Printskrin/TV B92
Foto: Printskrin/TV B92

Poreska policija jedan je od ključnih organa u otkrivanju poreskih utajivača i zahvaljujući njihovoj efikasnoj akciji, u prethodnih šest meseci podnete su 522 krivične prijave protiv 742 lica.

Poreske prevare i siva ekonomija će u nekom momentu postati prošlost. Poreska policija, koja je nadležna za otkrivanje poreskih krivičnih dela i njihovih izvršilaca, radi punom parom, a posao im značajno olakšava novi sistem efiskalizacije.

"Zahvaljujući ovom novom modelu efiskalizacije, Poreska uprava dobija veliku količinu značajnih podataka. Ti podaci se u Poreskoj policiji ukrštaju sa operativnim podacima Poreske policije, sa internim bazama podataka Poreske uprave, sa nekim relevantnim podacima drugih državnih organa, a sve ovo zajedno omogućuje da se u najranijoj fazi, uz efikasnu analizu rizika, vrlo brzu otkriju potencijalni utajivači poreza", rekla je za TV B92 glavna poreska inspektorka Poreske policije Nada Novosel.

Efiskalizacija omogućava da u realnom vremenu u Poresku upravu pristignu svi podaci o kompletnom sadržaju prometovane robe i usluga na teritoriji Srbije.

"Na osnovu toga u Poreskoj upravi pratimo trendove ponašanja poreskih obveznika u određenom vremenskom periodu, segmentiramo ih prema delatnostima, i svako odstupanje od utvrđenih trendova predstavljaće siguran signal da kod određenog poreskog obveznika treba izvršiti provere", dodala je Novosel.

Prvi znak da negde "škripi" je kada poreski obveznik ne evidentira prihode u poslovnim knjigama i skriva podatke o ostvarenom prometu.

"Kada taj iznos izbegnutog poreza prelazi milion dinara, takav poreski obveznik dolazi u nadležnost Poreske policije. Protiv takvog poreznika vodiće se predistražni postupak u cilju dokazivanja krivičnog dela poreska utaja", istakla je inspektorka Novosel.

Za poreska krivična dela predviđene su zatvorske i novčane kazne. Njihov iznos zavisi od iznosa utvrđenog poreza, a za najteži oblik krivičnog dela poreske utaje, gde je iznos izbegnutog poreza preko 15 miliona, zaprećena je kazna zatvora do 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.