Vesti -

Poslednji dan za prijavu za 10.000 dinara: Evo od čega zavisi kad će vam leći novac

Još samo dan je ostao za prijavu dece za pomoć od 10.000 dinara, a odmah posle toga kreće isplata novca, tačnije 25. septembra.

Izvor: Novosti, B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic
Ilustracija: Shutterstock/Maja Marjanovic

Za samo pet dana, svi prijavljeni roditelji dobiće novac za svako dete do 16. godine.

Isplata nije povezana sa momentom prijave i najverovatnije će zavisiti od banke u kojoj imate račun. To bi praktično značilo da bi isplata 25. septembra mogla ići ka računima u dve banke, drugi dan ka račununima u tri banke i tako redom.

Svi koji nisu sigurni da li je njihova prijava ispravno podneta mogu to da provere u preostala dva dana na sajtu Uprave za trezor na adresi https://idp.trezor.gov.rs/, nakon čega treba kliknuti na opciju "Provera statusa prijave", pišu Novosti.

Nakon što ste kliknuli na opciju "Provera statusa prijave" otvara vam se novi dokument u koji treba da unesete svoje podatke. Prvo što treba da unesete je JMBG, a posle toga i broj lične karte koji ste koristili prilikom registracije. Tada i dobijate odgovor o uspešnoj ili neuspešnoj prijavi.

Ako se pojavi neki problem, on se takođe prijavljuje Upravi za trezor.

Kako da se prijavite za 10.000 dinara za decu, ako još uvek niste

Kada uđete na veb stranicu Uprave za trezor potrebno je da kliknete na polje "Podnošenje prijave". Na sledećoj unosite neophodne podatke:

  • Broj Vaše lične karte
  • Vaš matični broj
  • Naziv banke u kojoj želite da vam bude isplaćen novac

Mali: Do sutra traje prijava za 10.000 dinara pomoći za decu

Prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara za svako dete u Srbiji starosti do 16 godina završava se sutra, 20. septembra, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Kako je rekao, to je rok do kog roditelji i staratelji dece mogu da se prijave za isplatu novca koja počinje 25. septembra.

Prijava se odvija putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs,a a podnosilac prijave unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

On je dodao da se u prethodnih mesec dana, od 20. avgusta otkad traje prijavljivanje, na listi za isplatu do sada našlo 1.026.901 dete. Računajući i decu iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica, koja su automatski prijavljena, njih 67.162, to znači da je do sada prijavljeno ukupno 1.094.063 dece. Pravo na pomoć ostvaruje ukupno 1.190.000 dece.

"Rebalasnom budžeta za ovu pomoć odvojili smo 11,9 milijardi dinara ili oko 100 miliona evra u tu namenu, a ubrzo po završetku prijave, već od 25. septembra, ćemo početi sa isplatom. U svakoj krizi uloga države je da pokaže snagu i da podrži svoje građane, naročito njene najosetljivije kategorije kao što su deca“, rekao je potpredsednik Vlade i podsetio da se ova pomoć može dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

Kako je dodao, tokom prethodne četiri godine nekoliko povezanih kriza koje su poremetile ekonomske tokove u celom svetu, pa i u Srbiji, država je mislila o svim kategorijama građana, pa je tako i građane i privredu pomogla paketima pomoći od devet milijardi evra.

"Imali smo isplatu svim punoletnim građanima, pomoć penzionerima, pomoć deci i sada nas nakon isplate ovih 10.000 dinara očekuje i isplata po 20.000 dinara svim penzionerima. Želimo da olakšamo efekte inflacije, da podržimo građane onda kada im je najpotrebnije i to i radimo“, zaključio je Mali.

On je poručio da paralelno sa isplatama različitih vrsta pomoći, ne izostaju ni povećanja plata i penzija, sve kako bi se anulirale posledice rasta cena, pre svega hrane, na tržištu. Tako su, kako je rekao, već počele isplate uvećanih dela zarade medicinskim sestrama i tehničarima, a tokom septembra i oktobra biće isplaćene uvećane zarade i u prosveti i ustanovama socijalne zaštite.

"Potom u oktobru sledi još jedno povećanje penzija od 5,5 odsto“, rekao je ministar finansija.

Uz sve ovo, zaključio je, prebrodićemo i ovu krizu, a svi napori su usmereni ka tome da je građani u što manjoj meri osete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.