Vesti -

Priprema se rekonstrukcija Vlasinskih hidroelektrana

EPS priprema rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana.

Izvor: eKapija
Podeli
Foto: Shutterstock/Zarko Djokic
Foto: Shutterstock/Zarko Djokic

AD Elektroprivreda Srbije podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije proizvodnih agregata i prateće opreme za Vlasinske hidroelektrane.

Predmet projekta jeste rekonstrukcija proizvodnih agregata, pratećih i pomoćnih elektromašinskih sistema agregata i elektrane, hidromehanička oprema i oprema upravljanja na objektima Vlasinskih elektrana: HE Vrla1, HE Vrla 2, HE Vrla 3 i HE Vrla 4.

Planirana rekonstrukcija ima cilj produženje radnog veka Vlasinskih HE za narednih 40 godina, kao i povećanje snage za oko 8 MW.

Vlasinske HE spadaju u grupu najstarijih hidroelektrana u okviru EPS-a, prenosi eKapija.

Pročitajte više:


Srbija dobija "more"

"Imajući u vidu proteklo vreme eksploatacije sistema Vlasinskih HE, kao i razradom projektnih rešenja rekonstrukcije i modernizacije proizvodnih agregata, sagledavanjem vodnog potencijala, karakteristika savremenih turbina i generatora, kao i usklađivanje karakteristika generatora sa odredbama Pravila o radu prenosnog sistema, neophodno je izvršiti planiranu rekonstrukciju proizvodnih agregata, pratećih i pomoćnih sistema agregata i elektrana, hidromehničku opremu i opremu upravljanja na HE Vrla 1, HE Vrla 2, HE Vrla 3 i HE Vrla 4", navode iz EPS-a.

Dodaju i da bi odlaganje otpočinjanja radova na produženju radnog veka, u trenutku kada je hidroelektrana "zrela" za kompletnu zamenu opreme, imalo za posledicu dalji progresivan rast godišnjih operativnih troškova kroz vreme. Ovakav porast troškova bi značio i pad prosečne godišnje proizvodnje zbog smanjenja časova rada koji bi se uložili u osposobljavanje opreme za dalji rad.

Rizik od havarije na agregatima bi, takođe, sa godinama odlaganja radova na produženju radnog veka, postajao izvesniji.

"Iskustvo sa sličnim projektima na postojećim hidroelektranama pokazuje da se, uz produženje njihovog životnog veka, može dobiti dodatna energija, uz niže troškove i manje operativnihproblema u eksploataciji, u odnosu na nove hidro i termo elektrane", navode.

Rekonstrukcijom je predviđeno povećanje instalisane snage Vlasinskih hidroelektrana za oko 8 MW, kao i stepena korisnosti agregata l-faze, u proseku od 1% - 3%, za opseg protoka od minimalnog do maksimalnog.

Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu izradio je Energoprojekt–Hidroinženjering, a javna rasprava i prezentacija studije biće održana u prostorijama SO Vladičin Han, dana 23. juna 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.