Vesti -

"Sarajevski most" pušten u saobraćaj

"Sarajevski most" preko Južne Morave, na ulazu u Grdeličku klisuru, potpuno je rekonstruisan i pušten u saobraćaj u podne, saopštio je Goran Vesić.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Koridori Srbije
Foto: Koridori Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će, nakon obnove mosta, Grdelica, kroz koju prolazi auto-put E-75, biti rasterećena od saobraćaja, koji je bio preusmeren na auto-put tokom izvođenja radova na mostu na paralelnom državnom putu.

On je podsetio da je Sarajevski most, koji je 1960. godine izgradilo preduzeće "Put" iz Sarajeva, skoro uništen 30. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Obnova mosta započela je u avgustu 1999. godine i završena u aprilu 2000. godine.

"Najnovijom rekonstrukcijom mosta preko Južne Morave, železničke pruge Beograd – Niš – Preševo – državna granica (Tabanovce) i dva lokalna puta, most je doveden u tehnički ispravno stanje, čime su obezbeđeni uslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja preko i ispod mosta", istakao je Vesić. Precizirao je da je projekat rekonstrukcije obuhvatio radove na izgradnji nove kolovozne ploče i nove pešačke staze mosta.

"U okviru radova na rekonstrukciji mosta završeni su i radovi na postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme, izmeštanju elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija i radovi na izradi dekorativnog i javnog osvetljenja mosta", dodao je ministar Vesić.

Konstrukcija mosta sastoji se od dve različite konstrukcije, ukupne dužine 214,7 metara. Ukupna širina mosta je 10,5 metara, a širina kolovoza na mostu 6,6 metara.

Tokom rekonstrukcije, ugrađeno je 786 kubnih metara betona, 106 tona armarure, 1.684 metra karbonskih traka i 461 tona asfalta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.