Vesti -

Šta su nam donele nove fiskalne kase VIDEO

Nove fiskalne kase nisu donele samo račune koji drugačije izgledaju i imaju kju ar kod - oni su deo promena same Poreske uprave.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Printscreen/B92 TV
Foto: Printscreen/B92 TV

Najsavremenija tehnička i softverska rešenja omogućavaju praćenje rada svih fiskalnih kasa u zemlji, u realnom vremenu.

Poreska uprava je među prvim državnim organima, radi što efikasnijih usluga, uvela obavezne elektronske servise prema privredi i građanima.

"Alati su značajni za Poresku upravu ubrzavaju i automatizuju rad, digitalizuju poslovne procese. To olakšava kako privredi tako i upravi u obradi tih podataka i u analizi da li se poreske obaveze ispunjavaju u celosti i u skladu sa zakonom", kaže za B92 TV Dragoslav Glišović iz Poreske uprave..

U poresku upravu u realnom vremenu stižu informacije o korišćenju fiskalnih kasa u celoj zemlji.

"Ovaj alat koji vidite iza mene prikazuje u realnom vremenu prodajna mesta na nivou cele republike,. Mi smo se fokusirali na jedan deo Beograda. Sve ove tačke koje vidite iza mene predstavljaju prodajna mesta i podaci koji se sa fiskalnih kasa u vidu prometa roba i usluga kucaju završavaju ovde u poreskoj upravi", kaže Glišović.

Savremena rešenja uvedena novom fiskalizacijom omogućavaju i da Poreska uprava u realnom vremenu vidi da li se fiskalni računi izdaju li ne izdaju.

"Neizdavanje računa ne znači ujedno i kršenje zakona. Možda je u pitanju kafić koji radi noću ili zamenska fiskalna kasa, sve zavisi od analize rizika", objašnjava Glišović.

Fiskalni račun je dokaz da je porez obračunat I plaćen. Ta sredstva se koriste za izradnju škola i vrtića, puteva i sportskih terena, od čega građani imaju direktnu korist.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.