Biz - B92.net

"U rezervama gasa imamo milijardu i 300–350 miliona evra i to je sve plaćeno"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se sve čini kako bi se pripremili energenti za zimu.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Foto: Screenshot/B92 TV
Foto: Screenshot/B92 TV

Vučić je istakao da vrednost gasa koji Srbija ima u skadištima iznosi više od 1,3 milijarde evra, a da se ugalj kupuje na svim stranama gde je to moguće.

"Na današnji dan u našem delu skladišta imamo 264,7 miliona kubnih metara gasa i 201 milion kubnih metara koje smo kupovali kao dodatne količine u Mađarskoj", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje povodom snabdevanja gasom.

On je istakao da do sada nismo toliko gasa mogli da skladištimo, kao i da je u pitanju mnogo novca.

Ovo što danas imamo u rezervi na tržištu sa trgovcima i posrednicima vredi 1,3 do 1,35 milijardi evra, rekao je Vučić napominjući da su sve količine plaćene.

"Ogroman novac imamo u gasu i to nam daje ogromnu sigurnost", istakao je Vučić.

On je rekao i da je cena električne energije otišla u nebesa, da je preko 500 i 600 evra po megavat satu u Francuskoj i Nemačkoj i da će se to katastrofalno odraziti na nas tokom zime.

Kada je u pitanju ugalj rekao je da na deponijama imamo 813.000 tona, a da u jednom danu tokom zime potrošimo 115.000 tona.

Vučić je objasnio da će, sa dodatnim količinama koje se vade, uglja biti za oko 40 dana, ali i da se nastavlja kupovina gde god može.

To je moguće jer Srbija dobro stoji finansijski, rekao je Vučić, ali je napomenuo i da ćup nije bez dna.

"Loše stoje EPS i Srbijagas, ali srpska država u celini stoji dobro. Radimo sve da se pripremimo za zimu i nastavićemo to da radimo", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.