Biz - B92.net

Vesić: Opštine odmah da počnu sa sanacijom i ozakonjenjem visećih mostova

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naložio je lokalnim samoupravama da počnu sa sanacijom visećih mostova širom Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, naloženo je i da ukoliko je potrebno, odmah podnesu zahteve za ozakonjenje tih objekata.

Ministar je doneo instrukciju kojom je lokalnim samoupravama naloženo da svi vlasnici pešačkih visećih mostova u javnoj svojini evidentiraju i utvrde njihovo stanje, nakon čega će nadležna inspekcija doneti rešenje.

Zahtev za sanaciju je potrebno podneti odmah nakon prijema instrukcije, a najkasnije u roku od 15 dana od njenog prijema, dok će rešenje o sanaciji biti izdato po hitnom postupku.

U instrukciji ministra se navodi i da vlasnici mostova koji nemaju građevinsku dozvolu, ukoliko je u toku postupak ozakonjenja, taj proces privedu kraju, ili da iniciraju postupak ozakonjenja.

Po iniciranju postupka, nadležni organ će postupiti u skladu sa zakonom i ceneći ispunjenost drugih zakonom predviđenih uslova, doneti rešenje o ozakonjenju, nakon kojeg će vlasnik biti u obavezi da održava most.

Rok za postupanje jedinica lokalne samouprave je odmah, a najkasnije 15 dana, dok će postupci ozakonjenja biti rešavani po hitnom postupku.

Za objekte za koje nije moguće utvrditi pravo svojine, smatraće se da je vlasnik lokalna samouprava na kojoj se objekat nalazi.

Nakon naloga ministra lokalnim samoupravama da evidentiraju pešačke viseće mostove i dostave izveštaj o njihovom broju i stanju, te predloge za sanaciju ili rušenje, zaključno sa 24. novembrom, utvrđeno je da od 145 jedinica lokalne samouprave, 19 nije dostavilo nikakav izveštaj, a da na teritoriji 126 lokalnih samouprava postoji 66 visećih mostova, od kojih je 11 u dobrom stanju, 46 za sanaciju ili rekonstrukciju, a devet za rušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.