Vesti -

Vučić: "Ko ste vi da nam određujete od koga ćemo da kupimo, a od koga ne?" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

Izvor: B92.net
Podeli
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Rekao je da se mnogo dobrih stvari tu čulo, kao kojim putem će Evropa da ide.

"Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energetnti iz celog sveta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima na podršci za izgradnju interkonektora sa Bugarskom" rekao je Vučić.

Potvrdio je da je dobio podršku Radeva i Micotakisa.

"Hrvatska je izašla sa argumentacijom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. Onda se postavilo pitanje je l' se kažnjava Rusija ili Srbija? Zahvaljujem se Radevu koji je danas bio izuzetno fantastičan, rekao je da nije fer prema Srbiji. Isto je rekao i Micotakis...", izjavio je.

Vučić odbrusio hrvatskim novinarima: Izmislili su moju izjavu FOTO/VIDEO

Takođe je regovao i na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da "Srbija može da dobije naftu preko Hrvatske, ali ne rusku".

"Može svaka nafta ali ne može ona koju mi ne damo. A ko ste vi? Ko vam daje to pravo? Ko ste vi da ulazite u naše bilateralne ugovore? Podsetiću vas da sam obzirom na sve to što su nam radili, mi smo i tada govorili da nikada nismo imali problema sa Hrvatskom kada je u pitanju korišćenje Janafa. Oni to za nas više nisu, ko će nama da odlučuje odakle ćemo mi da uvozimo? Pritom, veliki deo Janafa pripada Srbiji, mi sve svoje obaveze na vreme izmirimo", rekao je on.

On kaže da nam je samo ovo falilo sa svim problemima.

"Oni su intervenisali da to ne bude pušteno. Nema objašnjenja. Činilo mi se u jednom trenutku da je pokušao da priča, ali ja nisam želeo da pričam".

Vučić je pojasnio da je odluka odložena do 1. decembra, do dana kada je važila stara odluka.

"Odluka o nafti je odložena do 1. decembra, ali ne postoji racionalno objašnjenje za hrvatsku intervenciju, sem zato sto sam hteo da idem u Jasenovac".

"Naučili smo da trpimo pritiske, ali ćemo uvek gledati da Srbija opstane i razmišlja o prosperitetu", istakao je.

Takođe je dodao da Ukrajina više neće izvoziti struju, što će stvoriti veliki pritisak na evropske zemlje.

"Šta još hoćete od nas? Ko ste vi da nam određujete od koga ćemo da kupimo, a od koga ne", rekao je Vučić i dodao da sada već imamo problem i sa dizelom i najavio da će o tome više biti reči kasnije.

Rekao je da Srbiju danas niko nije kritikovao i ponovo pohvalio Rumena Radeva koji je na strani Srbije.

Takođe je zapitao zašto je pet zemalja oslobođeno ovih pritisaka, iako troše rusku naftu.

"To je osmi paket sankcija protiv Rusije, a šta je to prema Srbiji? Glupa je logika tih koji su to izjavili... Zato nikada nisam govorio da moramo i ostalo, moje 'pokušaću' je značilo mnogo više nego nečije obećanje", rekao je.

"Ja razumem EU, oni su u velikom sukobu sa Rusijom, traže da imaju ujedinjen blok. Pritom zaboravljaju na specifičnost naše situacije. Zato to nije uvek lako", rekao je on.

Dodao je da nama ovaj Samit mnogo znači i koristi.

"Dobro je za nas da budemo ovde da budemo prezentovani i da pokažemo naše utiske", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.