Vesti -

Vujović u Topoli: Gradićemo 23km nedostajuće kanalizacione mreže

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je u Topoli lokaciju u naselju Ljubeselo.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine /Jovana Rošul
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine /Jovana Rošul

Tamo je građanima predstavljen projekat izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže i gde će uskoro početi i radovi na terenu.

Vujović je istakla da će u opštini Topola, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, biti izgrađeno ukupno 23 kilometara kanalizacione mreže u tri naselja - Ljubeselo, Meterize i Livade.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ponovo u Topoli i što me je veliki broj građana sačekao da svi zajedno pogledamo projekat za nedostajuću kanalizacionu mrežu ovde u Ljubeselu. Želim da pohvalim kvalitetan projekat koji je opštinsko rukovodstvo pripremilo i što su imali takvu viziju. Kanalizaciona mreža će biti priključena na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Topoli, koje ima kapacitet 8.000 ekvivalent stanovnika, a trenutno radi za 4.500 ekvivalent stanovnika. Izgradnjom kanalizacije u ova tri naselja pokrivamo potrebe još 3.500 stanovnika, i prečistač će raditi punim kapacitetom. Država je obezbedila sredstva za ovaj projekat, krajem decembra krećemo u izbor izvođača, a zavisno od vremenskih prilika, već u februaru bi mogli da počnu radovi“, rekla je Vujović.

Ističući da je zaštita životne sredine prioritet, ministarka je navela da je nedavno u Topoli obišla i nesanitarnu deponiju, koja predstavlja veliki ekološki problem za građane.

"Nesanitarna deponija je problem koji muči građane duže od 30 godina. Drago mi je što su imali snage i volje da zatvore deponiju, pa će u narednim godinama otpad voziti na regionalnu deponiju u Jagodini. Opštinsko rukovodstvo me je obavestilo da su spremili projekat sanacije i rekultivacije. Ministarstvo koje vodim iz godine u godinu podržava kvalitetne projekte, pozivam opštinu Topola da kandiduje projekat na našem konkursu, jer se trudimo i obezbeđujemo sredstva za sanaciju i rekultivaciju deponija. Početkom godine raspisaćemo konkurse kojima je cilj unapređenje kvaliteta vazduha, zemljišta i životne sredine, i očekujem da će, ne samo Topola, nego i ostale lokalne samouprave iz Šumadijskog okruga, kandidovati dobre projekte“, rekla je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.